Toen Op 1: Dancing In The Dark

- Toen op 1

 Bruce Springsteen
Toen Op 1: Dancing In The Dark

In zijn jonge jaren was Bruce Springsteen onder de indruk van de muziek van Frank Sinatra en The Beatles. Zijn moeder sluit een lening af om haar zoon, voor zijn zestiende verjaardag, een gitaar cadeau te kunnen doen. Een jaar later wordt hij gitarist en zanger bij de groep The Castiles. In 1968 komt de muzikale loopbaan even in een rustiger vaarwater als hij wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht.

Begin jaren zeventig keert Bruce terug op het podium. Tijdens een van die vele avonden in clubs krijgt hij de bijnaam ‘The Boss’ omdat hij altijd vooraan staat om het geld te incasseren van de clubeigenaren om het daarna keurig te verdelen onder de andere bandleden. Zelf heeft Bruce overigens altijd laten weten niet blij te zijn met de bijnaam. Zelf was hij meer gecharmeerd van de bijnaam ‘Doctor’. In 1972 tekent Springsteen zijn eerste platencontract bij Columbia na een auditie bij John Hammond die eerder bijvoorbeeld ook het talent van Bob Dylan had gespot. Zijn eerste album, Greetings From Asbury Park, N.J. was geen groot succes. Op dat album stond ook Blinded By The Light dat in 1977 een Amerikaanse nummer 1-hit werd voor Manfred Mann’s Earth Band. Van zijn derde studioalbum, Born To Run, wordt de titeltrack zijn eerste Amerikaanse hit. In Nederland zou het succes pas volgen met het titelnummer van zijn vijfde album, The River.

In juni 1984 verschijnt Born In The U.S.A., dan het zevende album van Springsteen. Het album is een regelrecht succes en zou uiteindelijk goed zijn voor dik 30 miljoen verkochte exemplaren. De eerste single, Dancing In The Dark, was het laatste nummer dat hij schreef voor het album. Totaal zette hij voor het album ruim zeventig nummers op papier en Jon Landau, de manager van Bruce, wilde per se dat dit de eerste single zou worden. In eerste instantie is een 31e plek de beste prestatie in vier weken Top 40. Het nummer is echter niet weg te slaan van de radio en als Springsteen in het voorjaar van 1985 ook nog eens naar de Rotterdamse Kuip komt voor twee concerten keert het nummer terug in de Top 40. Later in 1985 zou er een tweede nummer 1-hit volgen voor de zanger. Het succes droeg bij aan de eerste Grammy-onderscheiding die hij dat jaar kreeg als beste mannelijke zanger.

Thuis in de Verenigde Staten wist Bruce nooit een nummer 1-hit te scoren. Dancing In The Dark stond daar vier weken op nummer 2 en moest in zowel The Reflex (van Duran Duran) als ook in When Doves Cry (van Prince and The Revolution) de meerdere erkennen als lijstaanvoerders.