Toen op 1: Dansplaat

- Toen op 1

 Brainpower
Toen op 1: Dansplaat

Van het tweede Brainpower-album kwam Dansplaat en dat werd met afstand zijn grootste hit.

Toen Gert-Jan Mulder in 1987 het nummer Move The Crowd hoorde, een van de tracks op het Paid In Full-album van Eric B & Rakim, wist hij zeker dat hij artiest wilde worden. “Ik moest met woorden mensen gaan pakken. Een helder moment – dit is wat ik moet doen”, zo vertelt hij in 2018 aan FaceCulture. Dat begon eerst met het nadoen van groepen en acts die hij waardeerde en tof vond; acts als Run D-M-C en LL Cool J. Daarna schreef hij in het voorjaar van 1988 zijn eerste eigen couplet, toen nog in het Engels. Een jaar later kwam ook het Nederlands om de hoek. Die nummers liet hij ook aan zijn klasgenoten horen en het bleek te werken omdat het makkelijker te begrijpen was. “Maar je moest het ook funky laten klinken en daar leende de taal zich niet echt voor.” Begin jaren negentig volgen ook de eerste optredens en langzaam maar zeker wisten steeds meer mensen zijn artiestennaam, Brainpower. Zo werd hij in 1998 onderscheiden in de categorie R&B/Hiphop en werd hij uitgeroepen tot beste rapper bij de Grote Prijs van Nederland.

Brainpower was met zijn Nederlandstalige raps vernieuwend en wellicht wel een pionier want in de scene gebeurde er qua Nederlandse taal nog nauwelijks iets. Osdorp Posse en Extince waren eveneens acts die het voortouw namen. Met diezelfde Extince maakt Brainpower in 1999 voor het eerst zijn opwachting in de Top 40 als Zoete Inval op nummer 30 weet te komen waarna hij in het voorjaar van 2000 met Als Niet Als, een samenwerking met Doe Maar en Def P, opnieuw in de hitlijst komt. Dat jaar verschijnt ook zijn debuutalbum Door Merg En Brain dat twee hits oplevert.

Dansplaat krijgt een plek op het tweede Brainpower-album, Verschil Moet Er Zijn. Het nummer wordt met afstand zijn grootste van tien Top 40-hits. Even werd de indruk gewekt dat de zin ‘op deze plaatje kan ik de hele nacht wel dansen’ een knipoog was naar het gebrekkige Nederlands dat prinses Máxima op dat moment sprak. Het is de vriendin van Dennis Rink die als Maniac het nummer produceerde. Rink vroeg zijn Vlaamse vriendin de tekst in te spreken. Zij sprak op dat moment alleen Engels en dus werd het een fonetisch probeersel. Dansplaat krijgt ook een succesvolle mashup waarbij de track van Brainpower wordt gekoppeld aan Dansliedje, een van de nummers van het Rode Wangen-album dat Herman van Veen in 1989 uitbrengt.

Naast zijn eigen materiaal heeft Brainpower sindsdien ook nummers geschreven voor onder meer Eva Simons, Kinderen voor Kinderen en Edsilia Rombley. In 2018 wekt hij indruk met zijn optreden als Petrus tijdens The Passion dat dan in Amsterdam-Zuidoost wordt georganiseerd.

Deze en nog veel meer hits uit de zeroes check je op Top 40 Hitdossier 00's