Toen op 1: De Nederlandse Sterre…

- Toen op 1

 Rubberen Robbie
Toen op 1: De Nederlandse Sterre…

In navolging van Stars On 45 wist zich in 1981 nog een medley op de eerste plaats van de Top 40 te nestelen via Rubberen Robbie.

Sterker nog, in de week dat De Nederlandse Sterre Die Strale Overal de eerste plaats bereikt staan er vier medleys in de Top 40 want ook Lobo (met Caribbean Disco Show), Stars On 45 (met More Stars) en The Royal Philharmonic Orchestra (met Hooked On Classics) staan op dat moment in de lijst.

Rubberen Robbie ontstond uit een combinatie van muzikanten van Catapult en The Monotones met Aart Mol, Geertjan Hessing, Cees Bergman, Elmer Veerhoff en Erwin van Prehn. Als geintje bedachten ze, onderweg naar de studio, het nummer Zuipen. Dat werd de B-kant van de single Geef Mij Maar Drank dat ze hadden geschreven als parodie op Ça Plane Pour Moi (van Plastic Bertrand). De groepsnaam was ook een dikke knipoog naar de naam van de Belgische zanger, Rubberen Robbie. Hugo van Gelderen besloot in zijn programma juist Zuipen te draaien en het nummer bleek in staat zelfs een bescheiden succesje te worden waar het in 1978 wel bleef steken in de Tipparade.

Verschillende parodieën die daarna werden afgeleverd deden weinig. De heren kregen de inspiratie voor een medley toen ze het succes van Stars On 45 zagen. Ze besloten een groot aantal Nederlandstalige hits te voorzien van een alternatieve tekst en zongen het vervolgens in plat Leids.

De medley, die de Top 40 drie weken wist aan de voeren, begon met een intro waarbij de heren alvast even lieten weten dat ze de teksten van de originele nummers een ‘beetje kwijt’ waren. Daarna werden hits van Rob De Nijs (met Ritme Van De Regen), de Heikrekels (met Waarom Heb Jij Mij Laten Staan), Corry Konings (met Huilen Is Voor Jou Te Laat en Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen), Johnny Lion (met Sophietje), Herman van Keeken (met Pappie Loop Toch Niet Zo Snel), Ronnie Tober (met Rozen Voor Sandra), Johnny & Rijk (met Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys) en Dorus (met Bij De Marine) voorzien van een tekst met een knipoog.

Rubberen Robbie scoort daarna nog drie Top 40-hits waarvan er twee voortborduren op het medley-concept. Met andere acts als Master Genius en Video Kids konden er later nog meer hits worden bijgeschreven. Sinds 1991 verschijnen persiflages onder de naam van Ome Henk. Zo worden opnieuw vijf hits gescoord waarbij Ik Zing Dit Lied Voor Ome Henk!, een parodie op de nummer 1-hit van Jan Smit (Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen), in 1997 een top 5-hit wordt.