Toen Op 1: Double Barrel

- Toen op 1

 Dave & Ansel Collins
Toen Op 1: Double Barrel

Zanger en toetsenist Dave Barker en Ansel Collins werken eind jaren zestig veelvuldig in Kingston samen voor producent Lee Perry.

De twee besluiten in 1970 samen een poging te doen succes te scoren. Ze weten drummer Sly Dunbar te strikken om plaats te nemen achter de drums en nemen het nummer Double Barrell op. Dunbar vormde later met Robbie Shakespeare het duo Sly And Robbie. Dat duo maakt eerst met Herbie Hancock en Bob Dylan het album Language Barrier waarna ze in ons land in 1987 vooral in de discotheken weten op te vallen met Boops (Here To Go).

In het voorjaar van 1971 bereiken Dave Barker en Ansel Collins de eerste plaats van de Jamaicaanse hitlijst met Double Barrell. Daar bleef het niet bij want niet veel later weten ze in Engeland en in ons land in de voetsporen te treden van Desmond Dekker door, na Israelites, voor de tweede keer een reggaenummer op de eerste plaats van de hitlijst te krijgen.

De twee proberen hun succes verder uit te bouwen met een opvolger, Monkey Spanner. In het Verenigd Koninkrijk scoren ze er opnieuw een hit mee want de single komt op de zevende plaats. In ons land blijft de single in 1971 steken in de Tipparade. De twee maken samen een album maar besluiten daarna uit elkaar te gaan. Ansel pakt zijn werk als sessiemuzikant weer op en werkt met acts als Jimmy Cliff, Black Uhuru en Gregory Isaacs. Barker, die inmiddels in het Verenigd Koninkrijk is neergestreken, werkt als zanger met verschillende groepen samen.

Als de reggae in latere jaren weer opleeft komen ook Dave en Ansell weer bij elkaar. Zo verschijnt er in 1976 een tweede album en volgt er in 1981 een hernieuwde poging tot succes. Ansell komen we in 1986 tegen in de film Club Paradise waarin hij te zien is als achtergrondzanger bij Jimmy Cliff.

Na Dave en Ansel weten nog 11 acts uit Jamaica in ons land de eerste plaats te bereiken. Zowel Shaggy als Sean Paul doen dat zelfs twee keer. Shaggy is de Jamaicaan met de meeste weken op nummer 1 waar Sean Paul weet uit te groeien tot de meest succesvolle act van Jamaica.

Shaggy en Sean Paul werden voorgegaan door Jimmy Cliff en Bob Marley & The Wailers die als eerste Jamaicaanse acts tien Top 40-hits wisten te scoren. Hoewel beide acts onmiskenbare iconen zijn van het reggaegenre wisten ze in ons land nooit een nummer 1-hit te scoren. Bob Marley kwam met Stir It Up, Could You Be Loved en One Love – People Get Ready drie keer tot nummer 2 waar Jimmy Cliff met Wild World ook strandde op die positie.