Toen Op 1: El Condor Pasa

- Toen op 1

 Simon & Garfunkel
Toen Op 1: El Condor Pasa

Paul Simon en Art Garfunkel kennen elkaar al sinds de lagere school waar ze tot de ontdekking komen dat hun stemmen perfect bij elkaar passen.

De twee vormen in 1957 het duo Tom & Jerry en met Hey Schoolgirl scoren ze dan al een bescheiden succes in de Verenigde Staten. De twee halen op dat moment vooral hun inspiratie uit de muziek en stijl van The Everly Brothers.

In 1963 tekenen ze een contract bij Columbia Records. Het eerste album, Wednesday Morning, 3 A.M. verschijnt in het najaar van 1964 maar doet nauwelijks iets waarna Paul Simon al met een schuin oog kijkt naar zijn kansen als solo muzikant. The Sound Of Silence, afkomstig van het debuutalbum van Simon & Garfunkel, wordt eind 1965 opnieuw bewerkt. Zo worden er gitaren toegevoegd en buiten de kennis van het duo om wordt het opnieuw uitgebracht. Paul Simon liet achteraf weten dat hij de nieuwe versie ‘verschrikkelijk’ vond. Ondanks dat zijn eerste versie was verbouwd werd het wel een succes want The Sound Of Silence werd een Amerikaanse nummer 1-hit met een verkoop van een miljoen exemplaren. The Sound Of Silence wist in ons land begin 1966 ook de top 10 te bereiken en werd later overtroffen door de volgende hit, Homeward Bound, dat zelfs op nummer 4 wist te komen.

In het najaar van 1966 is Parsley, Sage, Rosemary And Thyme het derde studioalbum van het duo dat inmiddels succes had gekregen. Het album wordt in de Verenigde Staten drievoudig platina.

El Condor Pasa is van origine een instrumentaal nummer gecomponeerd door de Peruaan Daniel Alomía Robles voor de gelijknamige musical uit 1913. Sindsdien verscheen het in honderden verschillende uitvoeringen. Paul Simon hoorde het in 1965 voor het eerst in de uitvoering van Los Incas die het speelden in een theater in Parijs. Hij raakte bevriend met de groep en besloot later met ze te gaan toeren en ze bij te staan in de productie van hun eerste Amerikaanse album. Later vroeg hij toestemming hun uitvoering te mogen gebruiken in El Condor Pasa dat hij schreef voor het vijfde en laatste studioalbum van Simon & Garfunkel, Bridge Over Troubled Water. Het album wordt in 1971 onderscheiden met zes Grammy Awards. Dat jaar geven de twee formeel hun laatste concert hoewel ze later nog een aantal incidentele shows doen.

Bridge Over Troubled Water leverde als album vier Top 40-hits op met, naast El Condor Pasa, ook de titeltrack, The Boxer en Cecilia. De vier hits weten allemaal de top 5 te bereiken maar El Condor Pasa blijft het grootste succes dat Simon & Garfunkel in ons land weten te scoren.