Toen Op 1: Freestyler

- Toen op 1

 Bomfunk MC's
Toen Op 1: Freestyler

2000 bracht Finland onverwacht veel succes in de Top 40. Tot het begin van het jaar waren alleen Stig Rauno en Waltari als Finse acts de boeken ingegaan.

In 2000 werd de rij van Top 40-toetreders uit Finland geopend door de Bomfunk MC’s waarna later ook Him, Leningrad Cowboys en Darude de rij flink langer zouden maken. Met de toevoegingen van Zyntherius (2002) en The Rasmus (2003) werd het daarna weer stil in de lijst qua bijdragen. Pas in 2019 is Erika Sirola de volgende Finse Top 40-act.

De Bomfunk MC’s ontstaan in 1998 en brengen met het album In Stereo een jaar later hun debuutalbum uit, vooral door de vasthoudendheid van producer Jaakko Salovaara. Hij bracht in 1991 als 16-jarige al een eerste single uit; Hypnosynthesis dat verscheen onder de actnaam JS16, de initialen en zijn toenmalige leeftijd. Na een rustige periode pakt hij de draad qua producties in 1997 weer op waarna Stomping System in 1998 zijn eerste volwaardige album is. Met dat album onder de arm wist hij Sony Music te overtuigen om ook met zijn nieuwste initiatief, Bomfunk MC’s, iets te gaan doen. De frontman van de Bomfunk MC’s is Raymond Ebanks die op het podium B.O. Dubb heet. Hij was eerst lid van The Master Brothers voordat hij JS16 in 1995 leert kennen. Met hem en zanger Mari Vesala begint hij in 1995 de groep Soup De Loop dat twee jaar later het album Brainspotting uitbrengt. Als het succes uitblijft besluit Mari op te stappen en met Ismo Lappalainen begint hij dan Bomfunk MC’s.

Uprocking Beats is de eerste single waarmee ze in Finland de eerste plek weten te bereiken. Met de opvolger Freestyler gaat daarna ook de rest van Europa overstag voor het hiphop-collectief. Van de single worden bijna 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Het succes is mede te danken aan de bijbehorende videoclip waarin een 15-jarig jochie met dreadlocks te zien is die met zijn koptelefoon op over een station wandelt. Dat was Marlo Snellmann die, na zijn opvallende verschijning, ook solo nog probeerde door te breken. Met B-Boys & Flygirls volgt er later in 2000 nog een tweede bescheiden hit voor de Bomfunk MC’s die hen daarmee de meest succesvolle Finse act in de Top 40-historie maakt. Dat record weten ze tot 2005 te behouden als ze worden overtroffen door The Rasmus.

Dat jaar maakt de groep ook de overstap naar Universal waar het album Reverse Psychology verschijnt. De muziek op dat album is minder toegankelijk voor het brede publiek en eerder experimenteel te noemen. Na de release van het album is de groep in alle stilte opgeheven.