Toen op 1: Gangnam Style

- Toen op 1

 Psy
Toen op 1: Gangnam Style

Psy wist niet alleen een populair dansje te lanceren bij een wereldhit maar had ook jarenlang de best bekeken YouTube-video met zijn Gangnam Style.

Park Jae-Sang werd geboren in de wijl Gangnam in het Zuid-Koreaanse Seoul. Hij had beslist geen zin in het volgen van lessen op school en hing altijd de grapjas uit: “Ik weet nog dat hij altijd seksueel getinte grapjes maakte tijdens de lessen”, zo vertelt een voormalige leraar van Psy tijdens een interview. “Hij had zo’n grote invloed dat hij de hele klas wist in te pakken met zijn humor. Ik vond hem vervelend maar als ik terugkijk dan kan ik alleen maar stellen dat hij veel energie wist te brengen richting de klas.” Sang kreeg zijn muzikale inspiratie vooral via buitenlandse muziek. Toen hij Queen op tv een optreden zag geven in het Londense Wembley en ze hun hit Bohemian Rhapsody brachten wist ook hij het zeker: hij wilde muzikant worden. Sang kon bedrijfsadministratie gaan studeren aan de universiteit van Boston maar bij aankomst in de Verenigde Staten en na het volgen van een muziekcursus besloot hij de gaan studeren aan het Berklee College Of Music. Daar maakte hij zijn studie niet af want nadat hij voldoende kennis had opgedaan besloot hij terug te keren naar Zuid-Korea. Zijn eerste album dat in 2001 verscheen, Psy From The Psycho World, leverde hem een boete op van de overheid vanwege ‘ongepaste inhoud’. Zijn tweede album, Sa 2, werd in 2002 verboden om verkocht te worden aan personen onder de 19 jaar. Psy was er ondertussen in geslaagd om een controversiële artiest te worden in zijn thuisland. In 2003 werd hij opgeroepen voor de militaire dienstplicht maar omdat hij van landsbelang kon zijn door te werken bij een softwarebedrijf werd hij van die verplichting ontheven. In 2006 brengt hij opnieuw een album uit, Ssajib. Niet veel later krijgt hij een aanklacht aan zijn broek omdat hij tijdens zijn ‘dienstperiode’ gewoon optredens bleef doen. In 2007 moest hij alsnog als militair aan de slag waar hij tot 2009 diende bij de infanterie.

In 2012 verschijnt zijn zesde album, Psy 6 (Six Rules) Part 1 met daarop ook Gangnam Style, een nummer waarin hij rapt over zijn leven in zijn geboortewijk Gangnam, waar hij dat ook vergeleek met het leven in Beverly Hills. “Mensen die uit Gangnam komen zeggen nooit dat ze dat zijn. Het zijn alleen de personen die dat zouden willen die dat zeggen. En dus steken we er eigenlijk de draag mee rond mensen die heel hard proberen iets of iemand te zijn waar dat niet het geval is”, aldus Psy tegenover CNN. Nog voor het einde van het jaar wist dat nummer in ruim 30 landen de eerste plek te bereiken en bijna iedereen liet op sociale media zien het bijbehorende dansje te beheersen. De bijbehorende videoclip was de eerste ooit die op YouTube de grens van 1 miljard weergaven wist te bereiken. In november 2012 werd het de meest bekeken video ooit door Baby (van Justin Bieber en Ludacris) te overtreffen. In juli 2017 werd de prestatie van Psy overtroffen door See You Again (van Wiz Khalifa en Charlie Puth).