Toen Op 1: Ghetto Supastar

- Toen op 1

 Pras
Toen Op 1: Ghetto Supastar

Ghetto Supastar is een bijna briljante interactie tussen Pras Michael en de Bee Gees.

Pras Michel leerde Lauryn Hill kennen op 15-jarige leeftijd omdat de twee op dezelfde school zaten in Maplewood. Hill verloor Michel niet uit het oog en bracht hem een jaar later in contact met Wyclef Jean. Vanwege de muzikale klik ging het drietal daarna aan de slag met Ronald Bell, de medeoprichter van Kool & The Gang die inmiddels ook als producer aan het werk was. De eerste samenwerking van het drietal werd de groep Rap Translators. Bell was ook betrokken bij de volgende samenwerking van het trio als The Fugees waarmee in 1992 wordt gestart aan het album Blunted On Reality. Twee jaar later wordt het uitgebracht maar het grote publiek zou The Fugees pas leren kennen met de release van het album The Score in 1996.

In 1997 werkt Pras Michel aan een soloalbum als Ghetto Supastar, dat door Wyclef geproduceerd is, wordt opgenomen. Pras vertelde later in een interview dat het helemaal niet de bedoeling was dat Ol’ Dirty Bastard aan het nummer zou meewerken. De rapper was toevallig in hetzelfde studiocomplex aanwezig waar hij werkte aan muziek met Sunz Of Man. Per ongeluk stapte hij de studio binnen waar Mýa en Pras werkten aan het nummer. Na het horen van die track stapte hij op Pras af met de vraag of hij mee mocht werken.

Het succes van Ghetto Supastar is misschien ook deels te danken aan Karyn Rachtman die besloot voor de film Bulworth uitsluitend hiphop- en rapnummers te gebruiken. Ze slaagde er zelfs in om uitsluitend nieuwe nummers op de soundtrack te krijgen. In Ghetto Supastar zijn fragmenten te horen van Get Up, Get Into It, Get Involved (van James Brown) en Under The Influence Of Love (van Love Unlimited). De melodie van het nummer stond in 1983 al op de vierde plek van de Top 40 via Islands In The Stream, het duet van Kenny Rogers en Dolly Parton op de tekst en muziek van de broers Gibb. Die gebruikten de interpretatie van Pras Michel op hun beurt in 2001 op hun verzamelalbum Their Greatest Hits: The Record waarop ze in hun versie van Islands In The Stream het laatste refrein vervingen met dat van Ghetto Supastar.

Ghetto Supastar werd in ons land ook de eerste kennismaking met Mýa Harrison. In het voorjaar van 1998 bracht ze haar debuutalbum uit met daarop ook It’s All About Me, een samenwerking met Sisqó die niet veel later in de Tipparade stond. Mýa was in 2001 dichtbij een tweede nummer 1-hit met Lady Marmalade, de track met P!nk, Christina Aguilera en Lil’ Kim die toen vijf weken op de tweede plaats in de Top 40 stond. Pras zou in 2001 wel voor de tweede keer een nummer 1-hit scoren via zijn samenwerking met Dante Thomas op Miss California.