Toen Op 1: Go Your Own Way

- Toen op 1

 Fleetwood Mac
Toen Op 1: Go Your Own Way

In de Top 40 had Fleetwood Mac na de nummer 1-hit Oh Well! een tijdje droog gestaan. De groep had na die hit discussie gekregen over de muzikale richting.

Peter Green was vertrokken en Christine Perfect was overgekomen van Chicken Shack. Als vervanger voor Jeremy Spencer werd Bob Welch gevonden. Later bleek ook Danny Kirwan geen stabiele factor. Nadat hij kort voor een optreden weigerde het podium op te gaan werd hij ontslagen.

In 1974 bleek Clifford Davis de rechten op de naam Fleetwood Mac te hebben. Dat hadden Mick Fleetwood en John McVie klaarblijkelijk ondertekend zonder daar daadwerkelijk weet van te hebben. Davis wilde met een andere groep mensen gaan toeren. Dat bleek geen succes en met een rechtszaak kwam de naam uiteindelijk bij de rechtmatige eigenaren terecht.

Als in 1975 Bob Welch zijn vertrek aankondigt blijkt technicus Keith Olsen aardig te kunnen spelen en met hem maken ze het tiende studioalbum. Met het nummer Rhiannon (Will You Ever Win) keren ze na ruim zes jaar afwezigheid dan ook weer terug in de Nederlandse Top 40. Ondertussen was de groep weer getroffen door relationele problemen. Christine en John McVie waren uit elkaar en ook Stevie Nicks en Lindsey Buckingham hadden hun relatie beëindigd.

Tussen de optredens van de intensieve tournee in 1976 door werkte de band in Florida aan een nieuw album. “Vakantie was het niet te noemen. Naast de logische en begrijpelijke spanningen weet ik dat we in een huisje zaten waar een slechte sfeer hing. Alsof er geesten waren. Lindsey speelde wat van zijn dingen voor het album. Het was ruw maar geweldig maar de setting hielp niet echt”, zo liet Fleetwood weten. Voor Go Your Own Way werd gekeken naar Street Fighting Man van The Rolling Stones. Qua tekst werden vooral de relationele problemen binnen de groep gebruikt. Buckingham liet ook weten echt kapot te zijn van de breuk met Stevie: “En toch moest ik ook voor haar die hits maken. Er waren veel dingen die ik helemaal niet wilde doen voor haar. Maar ik deed het. Eigenlijk was ik een echte professional door erboven te kunnen staan. Er bleef jarenlang veel woede en frustratie richting Stevie”, aldus Buckingham. Stevie wilde op haar beurt dat er teksten in Go Your Own Way werden veranderd omdat ze niet de waarheid vertelden. “Iedere keer dat die woorden op het podium zouden worden gebracht wilde ik hem vermoorden. Hij wist dat en speelde op die manier met me. Het was alsof hij me wilde laten lijden voor het feit dat ik was vertrokken. En dat deed ik”, aldus Nicks die er niet in slaagde om de tekstregel ‘packing up, shacking up’ te schrappen.