Toen Op 1: Have You Ever Been Mellow

- Toen op 1

 Party Animals
Toen Op 1: Have You Ever Been Mellow

De Party Animals duiken voor het eerst op in de clip bij I Wanna Be A Hippy van Technohead. Het Britse project stond in de zomer van 1995 drie weken op de eerste plaats van de Top 40.

Flamman & Abraxis, die de remix produceerden, zagen wel wat in het viertal van Evert van Buschbach, Dennis Adam, Paul Grommé en David Adam dat te zien was in de clip van Technohead. Jeroen en Jeff besloten met hen te starten met de Party Animals. Het succes van Technohead werd in 1995 opgeschrikt door het overlijden van Lee Newman die sinds 1985 met Michael Wells verschillende projecten deed, waaronder Technohead.

In januari van 1996 verschijnt de eerste single van de Party Animals met Have You Ever Been Mellow?. Het nummer was in 1974 door John Farrar geschreven voor Olivia Newton-John. De Australische had met Honestly Love You net een eerste nummer 1-hit in de Verenigde Staten gescoord en bracht met Have You Never Been Mellow een opvolger die, weliswaar voor slechts een week, de eerste plaats in Amerika wist te bereiken. De single werd verder nog een bescheiden succes in Nieuw-Zeeland maar wist in Europa nauwelijks op te vallen. Pas in 1978 wist Newton-John in ons land door te breken met een serie hits uit de film Grease.

In de versie die Flamman en Abraxis maakten bleef maar weinig over van het nummer van Newton-John. Stukken uit het refrein werden gebruikt en ‘never’ werd in de Nederlandse uitvoering ‘ever’. De vocalen voor Have You Ever Been Mellow? werden ingezongen door Suzanna Mangar die eerder al te horen was als achtergrondzangeres op twee Top 40-hits van Loïs Lane.

Have You Ever Been Mellow? bleef in het Verenigd Koninkrijk de enige hit van de Party Animals. In tweede instantie wist het aan de andere kant van de Noordzee de 43e plaats te bereiken.

Na Have You Ever Been Mellow? volgden er in ons land direct nóg twee nummer 1-hits met Hava Naquila en Aquarius waarmee de Party Animals een ongeëvenaarde prestatie wist neer te zetten als Nederlandse act door te debuteren in de Top 40 met drie nummer 1-hits op rij.

De hits van de Party Animals kwamen samen op het debuutalbum Good Vibrations dat de top 3 van de Nederlandse albumlijst wist te bereiken en de gouden status kreeg.