Toen Op 1: Het Huis Anubis

- Toen op 1

 Het Huis Anubis
Toen Op 1: Het Huis Anubis

Gert Verhulst zien we voor het eerst als omroeper bij de BRT, de Belgische publieke omroep, waar voor aanvang van de programma’s even kort werd stilgestaan bij de volgende uitzending.

Rond die werkzaamheden raakt hij in gesprek met producer Hans Bourlon. Met hem en acteur Danny Verbiest bedenkt hij het kinderprogramma Samson en Gert. De serie rond baasje Gert en hond Samson wordt ongekend populair en weet tussen 1990 en 2006 liefst 797 afleveringen te brengen. Sinds 1992 is de serie ook op de Nederlandse tv te zien als Veronica de reeks gaat uitzenden.

De samenwerking tussen de drie bevalt dusdanig dat ze in 1996 besluiten een productiehuis te beginnen om content te maken voor kinderen, Studio 100. Met tv-programma’s als uitgangspunt leidt het tot merchandising, speelgoed, musicals, bioscoopfilms en zelfs een pretpark. In 2005 besluit Verbiest te stoppen, waarna Verhulst en Bourlon in zee gaan met een investeringsmaatschappij. Niet veel later stuurt Anjali Taneja een programmavoorstel naar het bedrijf dat ontwikkeld zou worden tot de serie Het Huis Anubis. Tv-zender Nickelodeon kocht het programma aan en uiteindelijk werden er tussen 2006 en 2009 404 afleveringen gemaakt rond het pand waarin acht jongeren wonen onder leiding van conciërge Victor. Nienke doet in de serie onderzoek naar een mysterie in het huis. Nienke (gespeeld door Loek Beernink) en Amber (gespeeld door Iris Hesseling) waren als hoofdpersonen in alle afleveringen te zien. De serie leidde tot een bordspel, twee bioscoopfilms, drie theatershows, een zevental boeken en in 2009 werd er zelfs een achtbaan bedacht rond de serie in het themapark Plopsaland. Het Huis Anubis werd in 2007 onderscheiden met de Gouden Stuiver, de toenmalige prijs voor het beste kinderprogramma bij het Gouden Televizier-Ring Gala. Oorspronkelijk was Het Huis Anubis bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar maar omdat de serie iets te spannend werd en ook vrij ingewikkeld bleek te zijn werd dat opgeschroefd naar 10 tot 16 jaar. In 2009 wordt een Duitse versie van de serie gemaakt, Das Haus Anubis, met 364 afleveringen gebaseerd op en afgeleid van de Nederlandstalige reeks. Een jaar later wordt er ook een Engelstalige versie gemaakt in Liverpool en die reeks komt uiteindelijk uit op 190 afleveringen die op de Britse en Amerikaanse televisie te zien zijn.

Er verschenen verschillende singles rond de serie waarbij de eerste, de titelsong, een nummer 1-hit werd in de Top 40. “Eigenlijk wist ik niet eens dat ik zo goed kon zingen”, zo vertelde Loes Beernink destijds in een interview. Ze nam voor de opnames wel een paar zanglessen om goed voor de dag te komen. De opvolger van Het Huis Anubis, Hij, wist het later in 2007 ook tot de top 3 te schoppen.