Toen Op 1: Het Land Van…

- Toen op 1

 Lange Frans & Baas B
Toen Op 1: Het Land Van…

Lange Frans en Baas B scoren in 2005 een nummer 1-hit met hun analyse van ons kikkerlandje.

Bijna een jaar nadat Lange Frans en Baas B met Zinloos hun eerste nummer 1-hit scoorden volgt er met Het Land Van… een tweede nummer 1-hit. In het nummer analyseren ze de situatie in ons land. Zo komen typisch Nederlandse onderwerpen als de frikadel en Sinterklaas aan de orde . Ook passeren historische gebeurtenissen als de moorden op Pim Fortuin en Theo van Gogh en het verdwijnen van de gulden de revue. Lange Frans begon met het schrijven van het nummer voor zijn zomervakantie.

Na de regels rond Pim Fortuyn en Volkert van der G bood de vakantieomgeving de ideale bodem om vanaf afstand een blik op ons land te werpen. Bij terugkeer dook Frans met Bart de studio in om, samen met Giorgio Tuinfort, het nummer op te nemen. Waar het in eerste instantie voorzien was van een stevige beat kwam Tuinfort met het idee het met een piano te proberen. “Van de twee versies maakte die versie het meeste los. Het bevatte meer emotie en was duidelijker”, zo vertelde hij aan State over de uiteindelijke keuze. Bij de opening van het theaterseizoen op de Utrechtse Uitmarkt brachten de twee het nummer voor het eerst. Die opname werd niet veel later uitgebracht als single waar de uptempo-versie, die in de studio in ’s-Graveland was opgenomen, als tweede track werd toegevoegd.

In 2006 scoren Lange Frans en Baas B met Ik Wacht Al Zo Lang hun zesde en laatste hit. Daarna ontstaan scheuren in de verstandhouding tussen de twee waarna ze in het vroege voorjaar van 2009 bekend maken te stoppen met de samenwerking. Met Dit Was Het Land Van volgt er dan nog een afscheidssingle die blijft steken in de Tipparade. De twee blijken in 2010 een financieel conflict te hebben dat uiteindelijk zo hoog op weet te lopen dat de vrouw van Lange Frans wordt opgepakt met een geladen vuurwapen. Ze zou onderweg geweest zijn naar de woning van Baas B maar werd daar, na een tip, opgewacht door de politie om erger te voorkomen. Lange Frans liet later weten dat Baas B voor de afhandeling van de financiële zaken weigert zijn handtekening te zetten.

In 2018 lijken de twee de ruzie weer bij te leggen als Lange Frans laat weten weer contact met Baas B te hebben. Nog geen jaar later staan ze ook samen weer op het podium. Lange Frans scoort sinds 2010 ook hits zonder Baas B waarbij het emotionele Zing Voor Me met Thé Lau, de zanger van The Scene, de meest succesvolle werd. In 2016 brengt hij met Deetox het nummer Het Land Van opnieuw uit, ditmaal in een hardstyle-versie. Die versie blijft echter steken in de Tipparade. In 2019 verschijnt ook Het Land Van Vriendschap.