Toen Op 1: I Got 5 On It

- Toen op 1

 Luniz
Toen Op 1: I Got 5 On It

Jerold Dwight Ellis III vormt met Garrick Demond Husbands in 1990 het duo Luniz.

De twee kenden elkaar al van de middelbare school waar ze in eerste instantie de groep BWP vormden, Brothers With Potential. Dat wordt later Luni Tunz, wat leidde tot de verkorte naam Luniz. Als Yukmouth en Knumskull werken ze mee aan muziek van rapper Dru Down dat leidt tot het album Explicit Game. Ice Cream Man, een van de nummers van dat album, wordt een klassieker. In het voorjaar van 1995 leveren ze met Operation Stackola hun eigen debuutalbum af. Het tweetal weet een stempel achter te laten met krankzinnige teksten en strakke nummers. Onder de raps op I Got 5 On It zit een enorm pak samples dat er uiteindelijk ook voor zorgt dat de opbrengst van het nummer moest worden verdeeld met 14 verschillende componisten. Op dat moment redelijk uniek maar voor latere tijden min of meer de standaard. In I Got 5 On It zitten onder meer fragmenten verwerkt van Audio Two (Top Billin’), Kool & The Gang (Jungle Boogie), Club Nouveau (Why You Treat Me So Bad) en is ook het thema van Dragnet te herkennen.

Het fragment van Club Nouveau werd uiteindelijk live opgenomen want Michael Marshall besloot de vocalen opnieuw in te zingen. Het nummer was in 1986 verschenen op het album Life, Love & Pain waarvan hun enige Top 40-hit Lean On Me afkomstig was. Hij vertelt in gesprek met The Ringer dat de oorsprong van I Got 5 On It eigenlijk toe te schrijven is aan Malcolm McLaren. Hij inspireerde hem vooral met het nummer Buffalo Gals. Het duo stelde aan Marshall de zin ‘I got five on it’ voor waarna hij zelf de rest van het refrein schreef. “Er zat eigenlijk veel meer in dan wat er nu is overgebleven in de opname. Er waren simpelweg te veel woorden. Toch kreeg hij in eerste instantie geen cent voor zijn bijdrage aan het nummer. Pas in 2005 veranderde dat toen de papierwinkel rond het nummer, met de lange lijst van schrijvers en componisten, eindelijk op orde kwam. “Het was gewoon een steeds ronddraaiende cirkel van gerommel en het leek zelfs op een samenzwering om mij vooral buiten de schijnwerpers te houden.” Vooral zijn vrouw April, met wie hij in 2005 trouwde, zorgde voor orde in de chaos. Ze organiseerde de papierwinkel en zorgde voor een zorgvuldige administratie en het regelen van zijn rechten en aanspraken.

In de Verenigde Staten bleef I Got 5 On It steken op nummer 8. Daar volgde met Playa Hata nog wel een opvolger maar die bleef net hangen buiten de top 100, op plek 102.