Toen Op 1: I Like To Move It

- Toen op 1

 Reel 2 Real
Toen Op 1: I Like To Move It

I Like To Move It kreeg, dankzij de film Madagascar, een tweede leven maar stond oorspronkelijk in 1994 vier weken op nummer 1.

Erick Morillo woonde in zijn jonge laren in Colombia waar hij werd omringt door salsa- en merengue-muziek. Na een verhuizing naar New York verbreedde hij zijn muzikale vizier met reggae en hiphop en zette hij zijn eerste stappen als dj door veelvuldig zijn smaak te delen op feestjes en bruiloften. Ondertussen maakte hij zich de kwaliteiten van het produceren van muziek ook meester.

Als hij een vriendschap krijgt met Latin-ster El General verschijnt in 1991 de track Muevelo waarin al zijn muzikale voorkeuren samensmelten. Het nummer, waarin ook een sample uit de top 4-hit Anasthasia (van T99) te horen is, zet Morillo direct op de muzikale kaart en de dj en producer weet zich vooral binnen het latin-genre verder te ontwikkelen. Na The New Anthem start de samenwerking met Mark Quashie die zich in eerste instantie The Stuntman noemde. Later voegde hij daar ‘Mad’ aan toe nadat hij door alle meiden altijd als ‘gek’ werd verklaard. Zijn vocalen, die hij zelf bestempelde als zijn stuntwerk, op het in eerste instantie instrumentale Go On Move zorgde opnieuw voor succes van Reel 2 Real. De twee maakten met Move It een compleet album met I Like To Move It als eerste succes in ons land. Het eerder uitgebrachte Go On Move werd daarna alsnog een top 10-hit.

Voor I Like To Move It moest Mark flink zijn best doen. De stem op de track is namelijk niet de stem die hij normaal gesproken heeft. Erick wist hem namelijk op te zwepen een veel lagere en diepe toon te gebruiken, zo laag dat er zelfs een rauwe stem te horen was. Een vermoeiende klus maar niet onverdienstelijk want insiders menen dat Morillo dankzij I Like To Move It miljonair is geworden. I Like To Move It is in sommige stukken nauwelijks te verstaan. De woorden zijn afkomstig uit het Patois, een Jamaicaans dialect dat Mark zich in zijn jeugd eigen had weten te maken. De track gaat over de natuurlijke schoonheid van vrouwen; puur en zonder verfraaiingen. I Like To Move It werd na de release veelvuldig gebruikt in commercials, bij sportactiviteiten en in films. In 2005 krijgt de track een plek in de animatiefilm Madagascar waarbij koning Julien, vertolkt door de Britse komiek Sacha Baron Cohen, het nummer veelvuldig laat horen als zijn lijflied. In de vervolgfilms keert het nummer terug, onder meer in de uitvoering van Will.I.Am in Madagascar 2: Escape 2 Africa.

De samenwerking tussen Morillo en Quashie levert in 1996 nog een tweede album op, Are You Ready For Some More? Jazz It Up zorgt dan nog voor een vierde en laatste Top 40-hit waarna de twee besluiten elk hun eigen weg te gaan.

Op 1 september 2020 wordt het levenloze lichaam van Morillo in zijn woning in Miami Beach gevonden. Dat gebeurde drie dagen voordat hij moest verschijnen in een hoorzitting rond seksueel misbruik.

Heel veel hits uit de jaren negentig check je in onze speciale playlist Top 40 Hitdossier 90's die je op Spotify kunt vinden.