Toen Op 1: I Swear

- Toen op 1

 All-4-One
Toen Op 1: I Swear

Tim O’Brien, eigenaar van Blitzz Records, komt op het idee een groep te formeren die zich onderscheidt in het brengen van harmonieuze zang. Boyz II Men had, maar dan vooral in het r&b-genre, al aangetoond dat er een markt voor was.

O’Brien kwam in zijn zoektocht in contact met zangers Jamie Jones, Delious Kennedy, Alfred Nevarez en Tony Borowiak. Het viertal was actief in de wereld van reclamemuziek en vormgeving en deed auditie met het nummer So Much In Love, dat origineel in 1963 was uitgebracht door The Tymes. De versie van All-4-One werd direct een top 5-hit in de Verenigde Staten en ondertussen werd met het viertal al gewerkt aan een compleet album. De laatste toevoeging aan het album werd I Swear. Het nummer had eerder in 1994 de eerste plaats van de Amerikaanse countryhitlijsten bereikt in de uitvoering van John Michael Montgomery. Ook was die versie terug te vinden in de Amerikaanse top 100 waar het toen tot nummer 42 wist te komen. De oorsprong van I Swear ligt in 1987 als Frank J. Meyers en Gary Baker het nummer opnemen als Baker & Myers. De twee proberen met hun demo een release af te dwingen maar slagen daar op dat moment niet in.

De versie van All-4-One wist de Amerikaanse hitlijst voor 11 weken aan te voeren. Op dat moment hadden twee nummers van Boyz II Men, End Of The Road en I’ll Make Love To You als nummers in dezelfde stijl al langer bovenaan de Billboard Hot 100 gestaan. In 1995 werd I Swear onderscheiden met een Grammy Award voor beste popnummer door een groep. “We dachten dat het goed was maar dat het uiteindelijk zo’n groot succes zou worden hadden we niet durven dromen”, zo vertellen ze achteraf. De groep had twijfels of een countrynummer wel succes kon brengen voor een r&b-groep. Maar uitgerekend David Foster, die het nummer produceerde, had dat al aangetoond via Whitney Houston die I Will Always Love You, een countrynummer van Dolly Parton, tot een wereldhit had gemaakt.

All-4-One bleef in ons land een eendagsvlieg en kwam in 1995 alleen met I Can Love You Like That nog in de Tipparade. In de Verenigde Staten wisten ze vier top 40-hits te scoren waarbij Someday in 1996 te horen was in de Disney-animatiefilm De Klokkenluider Van De Notre Dame. De groep heeft inmiddels zeven studioalbums uitgebracht en is wereldwijd goed voor een verkoop van ruim 20 miljoen platen. Jamie Jones brengt in 2004 voor het eerst een soloalbum uit, Iluminate. Delious Kennedy scoort in 2012 een Amerikaanse clubhit met My Rose en begint in 2016 een talkshow waarin hij gesprekken voert met artiesten die in de jaren tachtig en negentig succesvol zijn geweest. Dat jaar is All-4-One ook weer op verschillende Amerikaanse podia te zien met een 90’s-Show.