Toen Op 1: If I Could Turn Back The Hands Of Time

- Toen op 1

 R. Kelly
Toen Op 1: If I Could Turn Back The Hands Of Time

R. Kelly zou, met alle aanklachten en aantijgingen rond misbruik, maar wat graag de wijzers van de klok terugdraaien.

Het derde studioalbum van R. Kelly was een dubbelalbum met daarop liefst 29 nummers. Ruimschoots keus dus om singles van te trekken want er werden er liefst negen uitgebracht. De eerste, I Believe I Can Fly, werd meteen een nummer 1-hit in 1997 waarna nog vijf hits het tot de Top 40 wisten te schoppen. If I Could Turn Back Time werd in september van 1999, bijna een jaar na de release van het album, ook uitverkoren tot single en zette R. Kelly niet veel later voor de tweede keer bovenaan de hitlijst.

Met de ballad kijkt R. Kelly terug in de tijd en zingt hij over de wens de tijd terug te kunnen draaien om zo weer een goede verstandhouding met zijn liefde te krijgen. Er wordt veelvuldig gespeculeerd dat R. Kelly in het nummer over zijn ex, Aaliyah, zingt. Tijdens een geheime ceremonie, op 31 augustus 1994, gaven de twee elkaar het ja-woord. Aaliyah had toen valselijk verklaard dat ze 18 jaar oud was maar omdat bleek dat ze daadwerkelijk 15 was werd het huwelijk ongeldig verklaard. If I Could Turn Back Time lijkt eerder een herinnering aan het verleden te zijn. Zo zong hij het nummer al als tiener met zijn moeder en zou hij het pas jaren later afmaken. De inspiratie voor de hitversie komt uit A Change Is Gonna Come van Sam Cooke dat het favoriete nummer van zijn moeder was.

In de zomer van 2002 raakt R. Kelly in opspraak als hij wordt aangeklaagd voor seks met minderjarigen. Ondanks dat er beeldmateriaal circuleert wordt de zanger op dat moment vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs en de zanger zelf blijft alle aantijgingen ontkennen. In 2017 zorgt een BBC-documentaire voor nieuwe ophef rond de zanger. Zo komen er steeds meer verhalen naar buiten van meisjes die zich moesten onderwerpen aan zijn seksuele verlangens. De zanger zelf reageert met een muzikale reactie, I Admit, die hij op SoundCloud plaatst en waarin hij helemaal geen schuldbekentenis verwerkt. In 2018 wordt via sociale media massaal opgeroepen de muziek van R. Kelly te boycotten en streamingdienst Spotify volgt daarna de oproep door de muziek van de zanger niet langer te promoten of in afspeellijsten te laten verschijnen. In 2019 is de stapel aanklachten tegen R. Kelly, uit de periode tussen 1998 en 2010, dusdanig groot dat hij wordt gearresteerd.

R. Kelly scoort totaal 19 Top 40-hits met Do What You Want, een duet met Lady Gaga uit 2013, als laatste succes. In 2019 biedt Lady Gaga, mede vanwege al het nieuws rond R. Kelly, haar verontschuldigingen aan voor dat duet waarna ze het nummer ook laat verwijderen van alle download- en streamingplatformen.