Toen Op 1: It’s Like That

- Toen op 1

 Extreme
Toen Op 1: It’s Like That

Elf jaar na de doorbraak met Walk This Way lukt het Run DMC om een nummer 1-hit te scoren.

Run DMC neemt als Run een eerste single op, Street Kid. Dat bleef een onopvallende track en Joe Simmons en Darryl McDaniels willen als duo een nieuwe single opnemen als ze dat met Jason Mizell mogen doen. McDaniels wil echter dan ook een andere naam waarna Run wordt aangevuld met de naam van zijn favoriete autobedrijf, de Delorean Motor Company waarna in 1983 Run DMC ontstaat. It’s Like That is daarna eind 1983 de eerste single van de groep. Het nummer maakt geen gebruik van samples en werd gemaakt op een synthesizer. “Ik dacht dat ik mensen maar eens moest vertellen hoe de wereld in elkaar zit en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. Dat was het basisidee voor It’s Like That”, zo luidt de onderliggende gedachte. Larry Smith maakte zo de achtergrondtrack die de perfecte basis zou zijn voor een rap. Smith had eerder een tiener al 100 dollar gegeven om een tekst te verzinnen met het plan de track aan Kurtis Blow te geven om een opname te maken. Uiteindelijk waren het Joe en Darryl die er hun draai aan gaven. Sinds het succes is de groep een gevestigde naam in de hiphop-wereld.

In het voorjaar van 1986 zijn ze bijna klaar met hun derde album, Raising Hell. Daar mist op dat moment nog een nummer en producer Rick Rubin komt met het idee om ook een andere doelgroep aan te spreken. Dat resulteert in een remake van Walk This Way, het nummer dat Aerosmith in 1975 uitbracht. Nadat het idee kans van slagen bleek te hebben werden Steven Tyler en Joe Perry opgetrommeld om met zang en gitaar ook een daadwerkelijk nieuwe bijdrage op het nummer te leveren. Walk This Way werd het Top 40-debuut van Run DMC en niet veel later staat de single, die overigens niet werd toegeschreven aan Aerosmith, twee weken op nummer 2.

In 1997 verschijnt It’s Like That opnieuw, echter nu in een remix die de Amerikaanse producer Jason Nevins maakte. Jason was al een tijdje actief maar wist met de track zijn grote doorbraak te krijgen. Het nummer stond in ruim 30 landen op de eerste plaats. Later in 1998 volgde er opnieuw een samenwerking tussen Run DMC en Nevins. Die nam nu een recenter nummer onder handen; It’s Tricky stond op het derde album van Run DMC uit 1986 met daarin ook een sample van My Sherona, origineel van The Knack. In 2006 werd Run DMC alsnog aangeklaagd voor onrechtmatig gebruik van dat fragment. De zaak werd buiten de rechtszaal geschikt. Run DMC bestond formeel op dat moment al niet meer. De groep werd opgeheven nadat Jason Mizell op 30 oktober 2002 werd doodgeschoten in de opnamestudio. Daarop besloten de overige twee leden te stoppen. Run DMC wordt in 2009 opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame en in 2016 wordt de groep onderscheiden met een Grammy Lifetime Achievement Award.