Toen Op 1: Just Dance

- Toen op 1

 Lady Gaga
Toen Op 1: Just Dance

“Ik heb echt geen idee waar mijn band met muziek vandaan komt”, zo vertelt Lady Gaga in 2011 in een interview met MTV.

“Het was iets dat me gewoon heel goed ligt. Toen ik nog maar drie jaar oud was, misschien zelfs nog wel jonger, strekte ik mijzelf al uit om bij de toetsen van de piano te kunnen komen. En ik was er nog goed in ook, zo zei mijn moeder me. Dus deed ik sindsdien mijn best om piano te leren spelen. Ik ben kennelijk een natuurlijke muzikant. Ik denk althans dat ik daar gewoon het beste in ben.”

In 2005 begint ze met het opnemen van muziek maar in de jaren die volgen legt ze zich vooral toe op het schrijven van muziek voor anderen. Via een contract bij Sony werkt ze voor onder meer Britney Spears, New Kids On The Block en The Pussycat Dolls. Voor zichzelf maakte ze nummers in de stijl van David Bowie en Queen en aan die laatste band ontleende ze ook haar artiestennaam vanwege de nummer 1-hit Radio Ga Ga. In 2007 komt ze Naadir Khayat tegen die in de muziekwereld als RedOne bekend is. Hij had tijdens zijn verblijf in Zweden productiewerk gedaan voor onder meer A*Teens, Ch!pz en EliZe voordat hij in 2006 naar de Verenigde Staten verhuisde.

Met RedOne werkte ze aan haar debuutalbum The Fame, een titel waarmee ze wil vertellen dat iedereen zich beroemd kan voelen. “Het is een gevoel dat je kunt delen en met The Fame nodig ik iedereen uit om mee te doen op het feest”, zo beschrijft ze in haar biografie. Ze werkte ruim twee jaar aan het debuutalbum. Just Dance beschrijft ze als een ‘thema van vreugde voor mensen die in een moeilijke fase van hun leven zitten’. Ze schreef het nadat ze net een dag in Los Angeles was: “Het kwam tot me via mijn levensstijl van feesten. Het was er spontaan en kwam zo uit mijn lichaam”, zo vertelt ze in gesprek met HX Magazine. Lady Gaga hield van feesten maar kende daarbij ook best wel angstige momenten: “Als je ooit zo high geweest bent is het best angstig. Je kunt er alleen mee omgaan door het uit te schakelen. Dan dans je als het ware door de vergiftiging heen.” De track was in eerste instantie bedoeld als een rocknummer waarop in plaats van gitaren synthesizers werden ingezet. Het werd de eerste single van haar debuutalbum. Op Just Dance wordt ze bijgestaan door Colbie O’Donis die in 2008 met What You Got, een samenwerking met Akon, zijn solo debuut had gemaakt. Akon schreef ook mee aan Just Dance.

Op het artwork van Just Dance brengt Lady Gaga een volgend eerbetoon. Zo geeft ze een visueel saluut aan David Bowie door gebruik te maken van een blauwe bliksemschicht onder haar rechteroog. Daarmee bouwt ze enige gelijkenis met de hoes van het zesde studioalbum van Bowie, Aladdin Sane, dat in 1973 verscheen.