Toen Op 1: Keep Your Head Up

- Toen op 1

 Sandra Van Nieuwland
Toen Op 1: Keep Your Head Up

Waar in het tweede seizoen van The Voice Of Holland Marco Borsato was toegetreden als nieuwe coach mocht Trijntje Oosterhuis in het derde seizoen de plek van Angela Groothuizen innemen. Ze leverde met Leona Philippo niet alleen de winnares af maar was ook de begeleider van Sandra van Nieuwland die de best presterende deelnemer van de talentenjacht werd.

Van Nieuwland studeerde af in muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Via verschillende groepen en formaties wist ze het in 2011 solo tot de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland te schoppen. Een jaar later doet ze mee aan The Voice Of Holland. Op 8 september 2012 is More haar eerste Top 40-hit en de remake van de hit van Usher zou ook haar grootste Top 40-succes blijven. Op 24 november weet ze dan ook Keep Your Head Up in de lijst te brengen. Dat wordt haar eerste en enige nummer 1-hit. Ben Howard zette het nummer in 2008 op zijn ep Games In The Dark. In 2011 komt het nummer, in een nieuwe opname, op zijn debuutalbum Every Kingdom terecht en wordt het als single uitgebracht waar het dan in de Britse hitlijst op nummer 74 weet te komen. In de zomer van 2012 komt de single van Ben Howard ook in de Nederlandse Top 40 waar het later op nummer 12 weet te komen. In de week dat de versie van Sandra van Nieuwland de hoogste binnenkomer is op nummer 16 staat de origineel uitvoerende Howard met zijn nummer op plek 40.

Als Keep Your Head Up voor de tweede week op nummer 1 staat heeft Sandra met Beggin’ (op nummer 4) en More (op nummer 9) nog twee hits in de top 10 staan. Het levert Sandra een unicum op want na The Beatles (1965) en Bruce Springsteen (1985) is ze de derde act die met drie gelijktijdige hits in de top 10 staat. Nooit was er een andere zangeres of een andere Nederlandse act die dat wist te presteren.

Op 22 december komt ook New Age binnen in de Top 40 waardoor ze tegelijkertijd met vier hits in de Top 40 staat. Daarmee evenaart ze de prestatie die Dave Berry in 1965 wist neer te zetten Sandra weet het record twee weken later volledig op te eisen als ook Venus in de Top 40 komt waardoor ze de eerste en enige artiest ooit is die tegelijk met vijf hits in de Top 40 staat. Op dat moment heeft ze met haar debuutalbum And More inmiddels ook de eerste plek van de albumlijst weten te bereiken. Een album dat in alle haast werd gemaakt en bestaat uit covers. Later in 2012 verschijnt er met Breaking New Ground een album met eigen nummers. Van dat album weet alleen Hunter dan nog een plek in de Top 40 te scoren, haar zesde en meteen ook laatste Top 40-hit.