Toen Op 1: Lonely This Christmas

- Toen op 1

 Mud
Mud

Een jaar nadat Slade voor het eerst een kerstnummer in de top 3 wist te brengen met Merry Xmas Everybody lukt het Mud om met Lonely This Christmas de eerste plaats te bereiken.

Mud levert een unieke prestatie die tien jaar later wordt geëvenaard met een tweede kerstsingle op de eerste plaats dankzij Do They Know It’s Christmas? van Band Aid.  De levensduur van een kerstsingle blijkt fenomenaal want ieder jaar worden de nummers steevast afgestoft, opgepoetst en gedurende de maand december weten ze het geluid van radiozenders te bepalen. Met de intrede van streaming weten ook daar kerstnummers de populariteitslijsten aan te voeren. Eind 2018 weet All I Want For Christmas van Mariah Carey zelfs een streamingrecord neer te zetten door in een tijdsbestek van 24 uur bijna 11 miljoen keer te worden aangeklikt.

Na Dyna-Mite en Tiger Feet werd Lonely This Christmas voor Mud de derde nummer 1 die ze ook nog eens in een tijdsbestek van nog geen jaar tijd wisten te realiseren. Maar ook zonder Lonely This Christmas was Mud al ruimschoots de meest succesvolle act van dat jaar geworden. Tot het grote genoegen van Micky Most die Mud niet alleen naar zijn platenlabel wist te brengen maar ook een prima commercieel product in de markt wist te zetten dat zich positioneerde tussen het ruige Slade en het commerciële Sweet.

Op Lonely This Christmas deed leadzanger Les Gray met opzet zijn best om een sentimenteel en emotioneel geluid te brengen in de stijl van Elvis Presley. Niet alleen in de Top 40 maar ook in de Britse hitlijst kwam de single op de eerste plaats. Het bracht de groep op het idee om ook met de volgende ‘feestdag’, Valentijnsdag, iets speciaals te brengen wat ze deden met Secrets That You Keep. Die single stond nadien twee weken op nummer 5. Waar Mud in 1974 vijf noteringen scoorde konden we er in 1975 zelfs zeven bespeuren. En dus werd de Britse band opnieuw de meest succesvolle act van het jaar. In 1976 scoorde Mud nog een tweetal hits waarmee het totaal op 13 kwam. Het succes van de Britse band ging net zo snel voorbij als dat het was opgekomen. De groep verliet het label van Most en bracht daarna bij RCA en Carrere nog singles uit die niets deden. In 1979 besloten de leden van de band dan ook dat het genoeg was.

Les Gray wilde daarna profiteren van het succes, de naam en de mogelijkheid om optredens te kunnen doen waarbij hij de band Les Gray’s Mud formeerde. In de jaren tachtig voegden ook drummer Wole Rothe en gitarist Syd Twynham zich bij de groep nadat ze eerder lid waren geweest van Liquid Gold. Les Gray, die al een tijd leed aan keelkanker, overleed in 2004 aan een hartaanval. Na zijn dood ontstond de band Mud II.