Toen Op 1: Love Is All

- Toen op 1

 Roger Glover
Toen Op 1: Love Is All

Roger Glover speelde tussen 1969 en 1973 in Deep Purple. Na een tweede tournee in Japan besloot hij de groep te verlaten omdat er tussen hem en Ritchie Blackmore steeds meer spanningen ontstonden.

Met Jon Lord ontstond het plan een rockopera te maken. In eerste instantie zou Lord het conceptalbum maken en Glover de productie voor zijn rekening nemen. Uiteindelijk nam Roger Glover het zelf op omdat Lord onvoldoende tijd kon vrijmaken naast zijn werk met Deep Purple. Het album, The Butterfly And The Grasshopper’s Feast, leverde nummers op die nauwelijks lijken op het werk dat hij eerder met de band had opgenomen. Eerder zijn het toegankelijk en aandoenlijke liedjes. Op het album zingt Glover zelf niet maar zijn onder meer David Coverdale en Glenn Hughes te horen. Het album werd in november 1974 uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk met Love Is All, geschreven door Eddie Hardin, als eerste single. Daarop zong Ronnie James Dio de vocalen in. Dio had eerder al geregeld in het voorprogramma van Deep Purple gestaan met zijn band The Electric Elves en was ondertussen de zanger van Black Sabbath geworden. Love Is All leunt sterk op All You Need Is Love, de tiende nummer 1-hit die The Beatles in 1967 op hun naam schreven. Dat gaven Glover en Hardin in het programma Single Luck uiteindelijk ook ruiterlijk toe.

Het nummer werd vooral populair door de videoclip bij het nummer. Daar lag ook de oorsprong van Love Is All. Alan Alderidge had het boek The Butterfly And The Grasshopper’s Feast geschreven en in 1974 zou daar een tekenfilm van gemaakt worden. Roger werd gevraagd om de titelsong voor de film te schrijven en kwam met Love Is All op de proppen. Vooruitlopend op de tekenfilm werd alvast een clip gemaakt met een gitaar spelende kikker die gaandeweg bevriende dieren om zich heen wist te verzamelen om naar het bal te gaan. Harold Whitaker, die eerder de film Animal Farm had gemaakt, werkte aan de clip die in de studio van Halas & Batchelor tot stand is gekomen. Ronnie James Dio en schrijver Eddie Hardin waren niet gelukkig met het feit dat het nummer werd toegeschreven aan Roger Glover & Guests. “Dat heeft me gefrustreerd want ik had er toch het nodige werk ingestoken”, zo vertelde Dio op het moment dat hij een gouden plaat in ontvangst mocht nemen en zijn eigen naam niet kon bespeuren op het eremetaal. Op Love Is All werkt ook Ray Fenwick mee. Zijn naam was in ons land al terug te vinden bij Tee Set waar hij een tijdje de gitarist was.

Roger Glover bracht na The Butterfly And The Grasshopper’s Feast nog vier soloalbums uit. In 2011 verscheen If Life Was Easy, een album dat vier jaar op de plank was blijven liggen vanwege persoonlijke omstandigheden.