Toen Op 1: Marian

- Toen op 1

 The Cats
Toen Op 1: Marian

The Cats staat als Volendamse groep aan de wieg van een muzikale stroming; de palingsound.

Een stijl die later verder werd verfijnd met andere Volendamse artiesten als Left Side, Next One en BZN. Later brachten acts als Jan Smit, de 3js en ook Nick & Simon het genre over naar de Nederlandse taal. Sinds 2005 is er zelfs een museum rond de muziek, het Palingsoundmuseum, waar muziekinstrumenten, gouden en platina platen en andere items te zien zijn uit de hoogtijdagen van de stroming.

Marian, opnieuw een voornaam bij een hit van The Cats die is verheven tot een titel, gaat over een vrouw die desperaat is. Ze is het geloof verloren dat ze haar man ooit nog terug zal zien. Hij, de man die lange tijd onderweg is geweest, heeft dat geloof nog wel. Het nummer werd ook buiten onze landsgrenzen uitgebracht. Zo kennen we een Duitse versie van Mystic Eyes, een Indonesische uitvoering van Pulo Samosir, een Franse bewerking van Frédéric François en een Italiaanse versie van Giano Ton. De derde nummer 1-hit van The Cats is terug te vinden op het album Portrait dat in 1970 verschijnt. Marian is daarbij de openingstrack en wordt vergezeld door elf andere nummers op de verzamelaar. Portrait wist de gouden status te bereiken en werd de eerste nummer 1-hit van Nederlandse bodem in de LP Top 20, de lijst die sinds 6 december 1969 werd samengesteld en destijds Abbey Road als eerste nummer 1-album noteerde. Tot 11 juli 1970 werd de LP Top 20 om de week samengesteld, daarna wekelijks tot er werd overgeschakeld naar een lijst met 50 noteringen.

Na Lea en Why levert Arnold Mühren ook de tekst voor de derde nummer 1-hit van de Volendamse groep. Met Marian scoren The Cats niet alleen hun tiende Top 40-hit maar ook is het de vijfde hit op rij die de top 3 weet te bereiken. Dat had mogelijk een serie van zeven kunnen worden ware het niet dat Magical Mystery Morning, ook een nummer dat Mühren schreef, in 1970 net blijft steken op de vierde plaats.

The Cats eindigden de eerste vijf jaar van de Top 40 op de tweede plaats in de rangschikking van meest succesvolle Nederlandse acts. Hoewel The Cats 9 weken op 1 stond (tegenover 1 week van de Golden Earring) en ook 14 Top 40-hits boekte (tegenover de 13 hits van de Golden Earring) was de band uit Den Haag toch succesvoller. De hits van de Earring hielden het simpelweg langer vol in de hitlijst en stonden ook langer in de top 10 met als gevolg dat de score hoger was voor de Golden Earring.