Toen op 1: Maroon 5

- Toen op 1

 Maroon 5
Toen op 1: Maroon 5

This Love bracht het Top 40-debuut van Maroon 5 meteen in de top 3. Pas met de elfde hit van de Amerikaanse band volgde voor het eerst ook een nummer 1-hit.

Adam Levine speelt in zijn schooltijd in de band Kara’s Flower, een rockband die kan worden gezien als de voorloper van Maroon 5, de naam die de band in 2001 kreeg. Een jaar later verschijnt bij Octone het debuutalbum van de groep, Songs About Jane. Waar Harder To Breathe in de Verenigde Staten al een top 20-hit wordt breekt de groep in ons land in 2004 door met This Love dat meteen een top 3-hit wordt. Ook de drie volgende hits zijn afkomstig van het debuutalbum. In 2007 verschijnt It Won’t Be Soon Before Long met daarop opnieuw drie Top 40-hits. Moves Like Jagger wordt toegevoegd als bonustrack als in de zomer van 2011 hun derde studioalbum Hands All Over opnieuw wordt uitgebracht. Adam Levine is al jarenlang student aan de ‘Jagger School Of Interesting Movement’, zoals hij zijn fascinatie voor de bewegingen van de zanger van de Rolling Stones beschrijft. “Zorgvuldig en berekenend maar ook een beetje spastisch. En vooral ritmisch waarbij al je ledematen en ieder bot in je lijf beweegt op compleet verschillende momenten. Het is zelfs onmogelijk het na te bootsen. Niemand danst zoals Jagger en dat is precies het punt. Daarom is het nummer ok zo grappig. Probeer het maar eens”, aldus Levine.

Het nummer bevat een aantal bijzondere elementen. Zo zijn alle coupletten en alle refreinen precies een halve minuut lang, exact weer twee keer zo lang als het intro en de bridge van het nummer. Het woord ‘you’ is als bruggenbouwer het laatste woord van een couplet en direct ook het eerste van het refrein. De rol van Christina Aguilera is beperkt tot een stukje in de bridge na zo’n twee minuten. De track verscheen op 21 juni 2011 en Christina Aguilera en Adam Levine brachten het nummer live tijdens The Voice waar ze op dat moment aan de slag waren als coaches. Het is niet de eerste keer dat Mick Jagger wordt genoemd in een Top 40-hit. Zo kwamen we zijn naam al tegen in bijvoorbeeld Funky Cold Medina (van Tone Lõc in 1989), Tik Tok (van Ke$ha in 2009), The Time – Dirty Bit (van The Black Eyed Peas in 2010) en later ook in Outlaw In ‘Em (van Waylon in 2018). Mick Jagger zelf haalde zijn schouders op bij het horen van de hit van Maroon 5 en Christina Aguilera: “Het is heel pakkend. Ik zou nu kunnen zeggen dat ik had gewild dat ik het had geschreven maar dat zou gek zijn. Het is grappig en veel jonge kinderen vinden het tof. Ik ga er zeker niet onaardig over doen maar het ding is wel dat het nu wat druk op mijn schouders legt wanneer ik uit ga om te dansen…”

De eerste acht Top 40-hits van Maroon 5 krijgen allemaal het stempel Alarmschijf mee. In 2019, als Memories hun 23e Top 40-hit wordt, hebben ze 17 keer een Alarmschijf gescoord. Alleen U2 en Coldplay hadden met 18 Alarmschijven de belangrijkste nieuwe track op de Nederlandse radio vaker te pakken.