Toen Op 1: Me So Horny

- Toen op 1

 The 2 Live Crew
Toen Op 1: Me So Horny

In de Top 40 hebben we verschillende hijgplaten mogen verwelkomen. Deze werd meteen de grootste hit van de 2 Live Crew.

Dave Hobbs begint met rappers Fresh Kid Ice en Amazing Vee halverwege de jaren tachtig de groep The 2 Live Crew. Met Revelation en What I Like weet de groep een aantal succesvolle tracks uit te brengen waarna ook Brother Marquis zich bij de groep voegt. Luke Campbell, werkend onder de naam Luke Skyywalker, ziet het talent van het collectief en besluit ze onder zijn hoede te nemen en een groter platencontract te regelen. Dat resulteert in 1986 tot het debuutalbum The 2 Live Crew Is What We Are. Ook de opvolgers Move Somethin’ en As Nasty As They Wanna Be verschijnen onder zijn leiding bij het platenlabel Luke Skyywalker. Naarmate het succes van de groep groeide werd het label ook steeds zichtbaarder. George Lucas spande met succes een rechtszaak aan omdat de naam te veel gelijkenis toonde met het karakter van Luke Skywalker uit de Star Wars-filmreeks. Al op het debuutalbum van 2 Live Crew was de muzikale richting van de groep al duidelijk met titels als Throw That Dick en We Want Some Pussy en de controversiële richting zetten ze met de volgende albums rustig voort. De Amerikaanse politiek probeerde zelfs toekomstige releases van de groep te laten censureren maar met miljoenen albums die als warme broodjes over de toonbank gingen was er geen houden meer aan. Het album As Nasty As They Wanna Be werd het eerste album dat formeel bij de rechtbank werd bestempeld als ‘obsceen’ en daardoor zou een aanschaf van het album of het draaien van een nummer strafbaar zijn. Hoe bizar was het dan ook dat een platenverkoper in Fort Lauderdale in de zomer van 1990 werd gearresteerd voor het verkopen van het album en later werden ook de leden van de 2 Live Crew in de boeien geslagen. Al snel werd duidelijk dat de uitspraak van de rechter niet te handhaven was. De groep besloot een gekuiste versie te maken via As Clean As They Wanna Be.

Alle commotie was direct weer olie op het vuur voor de 2 Live Crew die in het najaar van 1990 met de track Banned In The USA kwam in reactie op de uitspraak. Voor de gelijkenis met de titel van Born In The U.S.A., eerder een hit voor Bruce Springsteen, hadden ze op voorhand toestemming gevraagd. Skyywalker deed er nog een schepje bovenop door op de hoes nu Luke featuring The 2 Live Crew te laten zetten als uitvoerende artiesten. Het nummer belandde op het gelijknamige album en dat werd de eerste release ooit met daarop voor het eerst de waarschuwingssticker ‘Parental Advisory’.

Op Me So Horny gebruiken ze de beats van Firecracker dat in 1979 al was uitgebracht door Mass Production. De titel is ontleend aan de film Full Metal Jacket die Stanley Kubrich in 1987 afleverde. Actrice Papillon Soo Soo speelde een Vietnamese prostituee en kwam met de uitspraak “Me so horny, me love you long time’.”