Toen op 1: Miracle

- Toen op 1

 Ilse DeLange
Toen op 1: Miracle

De in Almelo geboren Ilse DeLange brengt in de zomer van 1998 met World Of Hurt haar eerste album uit. Dat album werd opgenomen in Nashville, de bakermat van de country.

De eerste single van het album, I’m Not So Tough, weet kortstondig de Top 40 te bereiken. De volgende drie singles van het album blijven echter steken in de Tipparade. In 1999 wordt ze, als beste zangeres, voor het eerst onderscheiden met een Edison. Dat jaar doet ze ook mee aan Marlboro Flashbacks, de concertreeks waarin Nederlandse artiesten nummers coveren van andere artiesten. DeLange kruipt in de huid van John Hiatt en brengt met het album Dear John ook een registratie van dat concert uit.

Met Livin’ On Love verschijnt er in 2001 een ander soort album uit, meer in een pop/rock-achtige richting. De titelsong van het album wordt haar tweede Top 40-hit. Als beste zangeres en beste Nederlandse artiest wint ze dat jaar twee Edisons. Haar daarop volgende drie Top 40-hits zijn samenwerkingen met Rosemary’s Sons (Shine), Kane (Before You Let Me Go) en Zucchero (Blue).

In juni van 2006 is The Great Escape haar vierde studioalbum en die levert haar drie Top 40-hits op. Ook van het album Incredible (2008) komen drie Top 40-hits waar ze tussendoor met Miracle de titelsong voor de Nederlandse film Bride Flight maakt. Die single wordt haar tiende Top 40-hit en brengt haar voor twee weken op de eerste plaats van de hitlijst. Ondanks dat er in de jaren daarna nog verschillende hits volgden bleef het de enige track van DeLange die de top 3 wist te bereiken. Wel wordt ze in 2014 de op een na meest succesvolle Nederlandse zangeres als ze Corry Konings weet te overtreffen. Alleen Anouk was op dat moment nog succesvoller.

Sinds 2013 is ze voor twee seizoenen te zien als coach van The Voice Of Holland. In 2014 doet ze, samen met Waylon, mee aan het Eurovisiesongfestival in Denemarken als The Common Linnets. Achter Conchita Würst, die voor Oostenrijk wint met Rise Like A Phoenix, wordt het duo tweede waarna de single van The Common Linnets de tweede plaats in de Top 40 weet te bereiken. Na het festival gaat Ilse verder met The Common Linnets in het gezelschap va JB Meijers en Jake Etheridge. In 2014 en 2015 verschijnen er twee albums. In 2015 weet ook We Don’t Make The Wind Blow voor vier weken een notering in de Top 40 te scoren.

In 2018 pakt ze met de release van haar achtste studioalbum, getiteld Ilse DeLange, de draad als solo artiest weer op. Zowel OK en Lay Your Weapons Down weten dat jaar de Tipparade te bereiken.