Toen Op 1: More Than Words

- Toen op 1

 Extreme
Toen Op 1: More Than Words

Extreme liet de muzikale basis van snijdende en snoeiharde rock achter zich en scoorde met het mierzoete More Than Words een nummer 1-hit.

De bandnaam van Extreme was eigenlijk een knipoog naar de vorige band waar zanger Gary Cherone en drummer Paul Geary in speelden; The Dream. Als Nuno Bettencourt en Pat Badger zich bij de groep voegen veranderen ze de naam van de groep in Ex-Dream dat werd herschreven in Extreme. In maart 1989 brengen ze hun eerste album uit.

Met Get The Funk Out, de tweede single van het volgende Extreme-album Pornograffitti, staan ze drie weken in de Top 40. Het zou de aanloop zijn naar hun grootste succes met More Than Words dat voor de groep afwijkend was in het repertoire dat veelal bestond uit funkmetal. Schrijver Nuno Bettencourt liet in een interview met de Albany Herald weten dat hij het nummer juist schreef als waarschuwing bij het gebruik van de zin ‘ik hou van jou’: “Mensen gebruiken het zo gemakkelijk dat ze denken dat wanneer ze het zeggen alles weer in orde is. Af en toe moet je meer doen om het te laten zien en er zijn meer manieren waarop je ‘I love you’ kunt zeggen.”

More Than Words veranderde het beeld rond de groep en daar waren ze in die periode niet al te gelukkig mee. Mensen die dachten fijne rustige muziek te kopen bij de aanschaf van het album werden verrast met de stevige gitaren van Extreme. In de muziekwereld droegen ze het juk van hun softe song ook lang met zich mee. Zo werden ze ‘de jongens van More Than Words’ en tijdens een Europese tour met Aerosmith besluiten ze het nummer niet meer te spelen om dat imago weg te kunnen poetsen. Daarop werden ze door Steven Tyler, frontman van Aerosmith, stevig toegesproken: “Speel het nummer gewoon. Jullie zijn nu voor het eerst in Polen en wanneer denken jullie terug te willen komen? Ze willen het horen en dus speel je het!”

Het geluid van More Than Words viel duidelijk in de smaak en leverde Extreme een nummer 1-hit op. Ook Hole Hearted, dat in het najaar van 1991 verscheen, was een rustige track en stond tien weken in de Top 40. Rest In Peace, afkomstig van het derde album Sides To Every Story, blijft steken op nummer 20.

Waiting For The Punchline is in 1995 het voorlopig laatste album van Extreme. Nuno Bettencourt maakt bekend dat hij solo verder wil en daarop valt het doek voor de Amerikaanse band. Gary Cherone voegt zich in 1996 voor een periode van drie jaar bij Van Halen als Sammy Hagar wordt ontslagen. Sinds 2004 komt Extreme weer bij elkaar voor incidentele optredens waar ze uiteindelijk in 2007 besluiten de draad weer op te pakken. In 2008 verschijnt er, dertien jaar na het vorige, weer een nieuw album: Saudades De Rock.