Toen Op 1: Morning Sky

- Toen op 1

 George Baker Selection
Toen Op 1: Morning Sky

Zonder twijfel was 1975 het jaar voor Negram. De platenmaatschappij was relatief klein maar wist door distributieovereenkomsten met labels als Ariola, Pye en Vogue een groot aantal succesvolle nummers in de Nederlandse markt te zetten.

Sinds 1967 was Negram zelf succesvol met muziek van verschillende Nederlandse artiesten. In 1975 stonden er vijf singles van het label op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Naast die van Johnny & Orquesta Rodrigues (Hey Mal Yo), Alexander Curly (Guus) en Hank The Knife and The Jets (Stan The Gunman) waren er twee voor de George Baker Selection (Paloma Blanca en Morning Sky). Negram ging in 1977 op in een samenvoeging met Bovema waarna het in 1979 verder ging onder het moederlabel van EMI Holland.

Morning Sky was de derde nummer 1-hit voor de George Baker Selection en na Sing A Song Of Love en Paloma Blanca zelfs de derde op rij. Het lukte George Baker, met én zonder zijn Selection, 26 opeenvolgende singles in de Top 40 te krijgen in een tijdsbestek van net iets meer dan elf jaar. Pas in 1981 ging het voor het eerst ‘mis’ met You Don’t Love Me Anymore dat in de Tipparade bleef steken.

Zelf besloot de zanger in 1978 een punt achter de George Baker Selection te zetten om solo verder te gaan. Dat resulteerde in de top 10-hits Rosita en Sing For The Day. In 1982 vormt hij een nieuwe Selection om zich heen. Daarbij keren Jan Hop en George Thé weer terug en krijgen ook Elly Bloothoofd, Pieter Goeman en Nelleke Brzoskowsky een plek in de groep. Nelleke had in 1971 al eens in de Tipparade gestaan als lid van De Zingende Familie Brzoskowsky met Mijn Dorpje.

Santa Lucia By Night wordt in 1985 zijn 18e (en ook laatste) top 10-hit. Na een aantal andere hits stopt de tweede samenwerking in 1989 ook en sindsdien is hij uitsluitend nog bezig met solo activiteiten. Daarnaast is hij als schrijver verantwoordelijk voor zo’n 400 nummers en een verkoop van 25 miljoen platen.

Stiekem scoort George Baker in 2001 nog een nummer 1-hit als One Day Fly de eerste plaats van de Top 40 bereikt. De gelegenheidsformatie wilde aantonen hoe eenvoudig een nummer 1-hit te scoren is. De cabaretiers van het VARA tv-programma Kopspijkers slaagden daarin. George Baker brengt in het nummer een regel van zijn hit Paloma Blanca: “I’m just a bird in the sky”.

Nog steeds schrijft hij muziek; voor hem een manier om zijn gevoelens te kunnen uiten. In 2018 schreef Rutger Vahl een biografie over de zanger.