Toen Op 1: Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)

- Toen op 1

 Lumidee
Toen Op 1: Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)

Het idee voor Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh) is afkomstig van de New Yorkse dj Tedsmooth die gebruik maakte van de basis van Welkcome Home dat Ol’ Dirty Bastard als Dirt McGirt uitbracht met de vocalen van Nicole Wray.

Vooral het aanstekelijke dancehall-ritme dat op de track te horen was vierde in de muziek hoogtij. Zo hadden we eerder bijvoorbeeld No Letting Go van Wayne Wonder al in de top 3 van de hitlijst zien verschijnen en kwam Get Busy van Sean Paul zelfs even op nummer 1. De achtergrond van die gelijkenis ligt in het Diwali-ritme dat producer Stephen Marsden had bedacht.

DJ Tedsmooth was in de wijk East Harlem bevriend geraakt met Lumidee Cedeño. Lumidee had een aardige geschiedenis. Nadat ze haar vader op 11-jarige leeftijd verloor woonde ze bij haar grootouders. Drie jaar later werd bij haar artritis geconstateerd, een chronische aandoening aan de gewrichten. De twee vonden ontspanning in het maken van muziek en bleken een onafscheidelijk duo. Ze waren zo gelukkig met het resultaat van Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh) dat ze besloten kopietjes van hun muziek op straat en in clubs uit te delen. Daarna was het slechts een kleine stap naar een commerciële release want iedereen begon te zoeken naar de track. Waar platenmaatschappijen in de rij stonden om het nummer van dj Tedsmooth uit te brengen kozen de twee voor Universal waar in juni 2003 het debuutalbum van Lumidee verscheen, Almost Famous. Toch bleef alles en iedereen de link met de track houden: “Niemand wilde ook maar iets anders accepteren en ik heb daar echt een enorme tijd voor moeten vechten. Het heeft de tand des tijds doorstaan en is inmiddels een klassieker. Daar heb ik me bij moeten neerleggen en dat respecteer ik nu. Het is de reden dat ik vandaag nog steeds aan het werk ben”, zo vertelt ze in 2016 aan Fuse TV. Lumidee blonk zeker niet uit als zangeres. Sterker nog, bij vlagen slaat ze de plank volledig mis. Maar de muziek had zich inmiddels flink veranderd ten opzichte van het verleden waarbij het nu eerder draaide om de houding op het nummer. Attitude maakt het verschil en verscheidene rappers hadden zich daarmee, met name in de Verenigde Staten, al ruimschoots bewezen. In 2005 weet ze een tweede top 3-hit te scoren met Sientelo, een samenwerking met Speedy. In 2007 volgt er dan een tweede studioalbum, Unexpected.

“De eerste keer hoorde de wereld eigenlijk mijn demo. Zo was het ook. Ik had een sterk nummer dat me een contract opleverde en binnen twee weken moest er eigenlijk een album volgen. Nu hoor je hoe ik me door de jaren heen heb ontwikkeld en hoor je de verschillende emoties die ik tegen ben gekomen.” In de Top 40 liet dat voor Lumidee echter geen sporen meer na.