Toen Op 1: Paloma Blanca

- Toen op 1

 George Baker Selection
Toen Op 1: Paloma Blanca

Paloma Blanca was zeker geen eenvoudige bevalling voor George Baker die het nummer zelf schreef.

Het nummer was onderdeel van een, zoals hij het zelf noemt, drieluik waarin ook (Fly Away) Little Paraquayo en Padre thuishoren. Toch was er nauwelijks geloof in het succes van Paloma Blanca, zo deelde Baker in een interview met Face Culture. Van het nieuwe album was er eigenlijk al een single gekozen. Maar er was nog een ander nummer in de running. De melodie had George zich eigen gemaakt op een pas aangeschafte blokfluit. “Dat werd Paloma Blanca”, vertaald de witte duif.

Origineel had het nummer geen vocalen en tijdens de opnames werd iedereen vrolijk van alleen al de arrangementen die Dick Bakker voor de compositie had gemaakt. Ook tijdens optredens bleek er wat in het nummer te zitten want het publiek vroeg steeds om dat ene liedje. “De platenmaatschappij die zag het helemaal niet zitten. Die vonden het zo’n raar liedje met dat lange intro”, waarna er een strijd volgde om het management te overtuigen van de kansen van het nummer. Baker dreigde zelfs om de overeenkomst met Negram te verbreken. “Toen zagen ze wel dat het serieus was en brachten ze het uit.”

De volgende horde was EMI, de moedermaatschappij van Negram die, na het Nederlandse succes, nog steeds niet overtuigd was van de kansen buiten de Nederlandse grenzen. Feit was dat de George Baker Selection in 1970 de Amerikaanse Top 40 had weten te bereiken met Little Green Bag. “Niemand in het buitenland wilde het uitbrengen”. Uiteindelijk wist Jaap Buys, de manager van de groep, contacten te leggen met Warner Bros en die durfde het wél aan. Daarop volgde in een maand tijd een Duitse nummer 1-hit waar de single het zelfs 14 weken vol wist te houden. Ook in Amerika herhaalde zich de geschiedenis met opnieuw een hit voor de George Baker Selection als Paloma Blanca de 26e positie weet te bereiken.

Het regende vervolgens covers van Paloma Blanca. Zo stonden in oktober van 1975 de versie van de Nederlandse band én die van Johathan King in de Britse top 10. Jonathan King overtrof de George Baker Selection door de vijfde plaats te bereiken. Een klein jaar later bereikt een parodie van de Wurzels, I’m A Cider Drinker, de Britse top 3.

In 2005 staat Paloma Blanca opnieuw in de Top 40 als George Baker meewerkt aan de titelsong van de film Vet Hard. Het is op dat moment zijn 34e en laatste Top 40-hit.