Toen Op 1: Pearlydumm

- Toen op 1

 BZN
Toen Op 1: Pearlydumm

Tot 1976 had BZN in de Top 40 het bovenste kwart nog niet weten te bereiken. Daardoor was Bad Bad Woman, uit 1971, lang hun grootste succes

Sinds die hit lagen er verschillende nummers op de plank maar die pasten niet bij de ingeslagen weg van de groep. Zo lag daar ook Mon Amour dat na het uitbrengen, in 1976, de grote doorbraak van de Volendamse groep betekende.

Er volgde een reeks singles die hen zes top 10-hits opleverden waarbij tussendoor Oh Me Oh My strandde op nummer 12. Pearlydumm was de eerste single van BZN in 1980 en werd hun 17e succes in de Top 40. Het nummer vertoont sterke raakvlakken met een nummer 1-hit uit 1979, Chiquitita van ABBA dat in het voorjaar een week de lijst wist aan te voeren. Schrijvers Cees en Thomas Tol voegden er samen met Jan Tuijp teksten aan toe die veel weghadden van de successen van de Britse groep Electric Light Orchestra, die eerder inmiddels ook al 11 keer in de Top 40 had gestaan.

Pearlydumm is de laatste nummer 1-hit die BZN weet te scoren. In de jaren tachtig zijn er flink wat personele wisselingen als Anny Schilder stopt en ook Cees en Thomas Tol samen aan de slag gaan. In 2006 kondigt de groep in een persconferentie aan te gaan stoppen. Jan Keizer had zijn vertrek uit de groep overwogen omdat hij het, vanwege zijn gezondheid, rustiger aan wilde doen. BZN oordeelde dat het, na 40 jaar, ook wel welletjes was. Er volgt een uitgebreide afscheidstournee met honderd optredens en totaal 200.000 bezoekers voor The Final Tour. In april van 2007 verschijnt de laatste single van de groep, Goodbye. Uitgerekend op dat moment overlijdt één van de vaste managers van de groep, Jacques Hetsen. De afscheidssingle is voor BZN de 55e Top 40-hit, waarmee de groep het meeste aantal hits van alle Top 40-acts heeft weten te scoren. In 2012 evenaart Madonna de prestatie van BZN. David Guetta haalt in 2022 zijn 56ste Top 40-hit.

Op 16 juni 2007 neemt BZN definitief afscheid van het podium met het laatste concert in Ahoy. Dat concert wordt later uitgezonden op televisie en wordt bekeken door ruim 1,6 miljoen mensen. Er volgden nadien nog wel een aantal reünieconcerten en in 2009 weten ook Jan Keizer en Anny Schilder elkaar muzikaal weer te vinden na een speciaal optreden voor de 80e verjaardag van tv-coryfee Mies Bouwman. Sinds 2010 brengen ze geregeld singles en albums uit waarbij ze ook de subtitel ‘The Original Voices Of BZN’ niet schuwen. De twee geven op 1 december 2019 een afscheidsconcert in de Utrechtse Jaarbeurs.