Toen Op 1: Rivers Of Babylon

- Toen op 1

 Boney M.
Toen Op 1: Rivers Of Babylon

Met de Bijbelse teksten op Rivers Of Babylon wist Boney M. voor een derde keer een nummer 1-hit te scoren.

Rivers Of Babylon werd in 1970 door Brent Dowe en Trevor McNaughton geschreven voor en opgenomen met de Jamaicaanse groep The Melodians. Het nummer werd in 1972 gebruikt in de film The Harder They Come waarin ook Jimmy Cliff te zien was.

Het nummer is gebaseerd op het boek Psalmen uit de Bijbel. In het begin van Psalm 137 en in Psalm 19 wordt beschreven hoe Joden in ballingschap langs de rivieren in Babel terug denken aan hun vaderland. Die rivieren kennen we vandaag als de Tigris en de Eufraat die in Irak liggen. Slechts zelden worden Bijbelse teksten zo direct verwerkt in een popnummer. In 1965 brachten bijvoorbeeld ook The Byrds zo’n tekst in de hitlijst met Turn! Turn! Turn!, een bewerking van het nummer van The Limeliters (uit 1962) met teksten uit het begin van Prediker 3.

Babylon heeft voor de Rastafari, de Jamaicaanse geloofsgemeenschap, een negatieve bijsmaak. Zo vertegenwoordigd het voor hen de politieke onderdrukking en refereert Babylon voor hen aan de politie die ze arresteerde voor het gebruik van marihuana. Juist daarom werd het nummer in 1970, met het verschijnen van de versie van The Melodians, in de ban gedaan. Nadat er kritiek kwam op het verbieden van Bijbelteksten besloot de overheid dat besluit terug te draaien.

Boney M. bracht op 4 april 1978 een cover van Rivers Of Babylon uit. Op de eerste persingen van het nummer stonden de originele schrijvers van het nummer niet vermeld. Farian en Reyam hebben dat niet veel later gecorrigeerd.

Niet alleen werd Rivers Of Babylon / Brown Girl In The Ring voor Boney M. de vierde Alarmschijf op rij; het werd na Sunny en Ma Baker ook hun derde nummer 1-hit. Daarmee overtrof de Duitse groep de eerdere prestatie van Vicky Leandros als we kijken naar de meeste nummer 1-hits van een Duitse act in ons land. In 1979 zou er nog een vierde nummer 1-hit volgen waardoor Boney M. dat record, ruim 30 jaar na dato, nog steeds in handen zou hebben.

In het Verenigd Koninkrijk werd Rivers Of Babylon / Brown Girl In The Ring de derde single die de grens van 2 miljoen verkochte exemplaren weet te bereiken achter Bohemian Rhapsody (Queen) en Mull Of Kintyre (Wings). Later zouden nóg vier nummers een beter verkoopresultaat weten neer te zetten met Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997 (goed voor 4,9 miljoen verkochte singles) als best verkopende single ooit in het Verenigd Koninkrijk.

Veel meer hits uit de jaren zeventig check je op Top 40 Hitdossier 70's