Toen Op 1: Soley Soley I

- Toen op 1

 Middle Of The Road
Toen Op 1: Soley Soley I

In 1971 levert een toevallige invalbeurt van een kapster bij een Britse band een nummer 1-hit op. De eerste in een rij van drie.

Al sinds 1970 maken Ken Andrew, Ian McCredie en zijn broer Eric in Glasgow als Part Four en Los Caracas muziek. Als Sally Carr, op dat moment kapster, een succesvolle invalbeurt doet vragen ze haar te blijven bij de groep. Omdat het in het Verenigd Koninkrijk niet echt wil lukken met hun muzikale loopbaan verhuizen ze in 1970 naar Italië waar ze in contact komen met producer Giacomo Tosti. Die kwam met het idee om Chirpy Chirpy Cheep Cheep, dat juist dat jaar in Italië een bescheiden hit was voor Lally Stott, te coveren. Toch twijfelde Philips het nummer in andere landen uit te brengen waardoor de schrijver met het nummer onder zijn arm op zoek ging naar andere mogelijkheden.

Zowel Middle Of The Road als ook Mac en Katie Kissoon kregen daarna de mogelijkheid dat te doen. Chirpy Chirpy Cheep Cheep kwam in maart op de tweede plaats van de Top 40 waar inmiddels ook de uitvoering van Stott zelf terug te vinden was. Middle Of The Road overtrof de hit van Stott waarna er ook een Britse release volgde. De versie van Mac en Katie kwam kortstondig in de Britse hitlijst op het moment dat Middle Of The Road daar de eerste positie in had genomen. Na het uiteenvallen van The Beatles zat Europa klaarblijkelijk te wachten op een nieuwe Britse groep en juist deze band uit Glasgow viel met de lichtvoetige popmuziek bij het muziek kopende publiek prima in de smaak.

Na een tweede Top 40-succes met Tweedle Dee Tweedle Dum sluit de groep het eerste album af. Acceleration is het tweede album dat in 1971 verschijnt en levert drie singles af die in de Top 40 alle drie op de eerste plaats weten te komen. Soley Soley opende die serie voor Middle Of The Road. Verantwoordelijk voor Soley Soley was Fernando Arbex. De Spaanse schrijver en componist had eind jaren zestig nummers geschreven voor Jaime Morey, Nino Bravo en Miguel Rios en scoorde via Middle Of The Road zijn eerste internationale succes. Later zou hij vooral voor Barrabas muziek schrijven en produceren. Na acht Top 40-hits die bij RCA verschenen ebde het succes voor Middle Of The Road langzaam weg. De groep maakte de overstap naar een ander label (Ariola) en wist in 1973 alleen nog met Samba d’Amour een Tipparade-notering te scoren. Een latere poging om met Neil Henderson, die eerder bij de Bay City Rollers speelde, een andere weg in te slaan, mislukte. 

Deze nummer 1-hit en nog veel meer hits uit de jaren 70 hoor je via Top 40 Hitdossier 70's