Toen Op 1: Something To Say

- Toen op 1

 Kane
Toen Op 1: Something To Say

Na 11 Top 40-hits was het in 2005 raak voor Kane met een eerste nummer 1-hit.

Dennis van Leeuwen speelde geregeld met zijn reggaeband Er Was Eens en tijdens zo’n optreden raakte hij in gesprek met Dinand Woesthoff. De twee hadden een klik en begonnen samen muziek te maken als Citizen Kane. Niet veel later zag Henkjan Smits hun kwaliteiten en hij bracht ze in contact met Edwin Jansen.

In 1999 verschijnt Where Do I Go Now en niet veel later staat Kane met de eerste single meteen in de Top 40. Op 28 januari 2000 is As Long As You Want This het debuutalbum met daarop hun eerste 4 Top 40-hits die zich laten karakteriseren door melodieuze en dynamische songs die tegen het rockgenre leunen. Can You Handle Me, de vierde single, werd ook hun eerste top 10-hit.

Kane kreeg in 2000 een MTV Award als Beste Nederlandse Act. De muziekzender introduceerde de landenprijs dat jaar en Kane versloeg in de stemronde Anouk, Krezip en Bløf. “Hartstikke kicken, we zijn de eerste Nederlanders die zo’n ding winnen”, zo vertelt Dinand aan de Volkskrant. In 2001 krijgt Kane een Edison voor het album.

Ook van het tweede album, So Glad You Made It, volgen vier Top 40-hits en wat dan opvalt is de diversiteit in het geluid van de band. As Long As You Want This hing eerder in de alternatieve hoek waar Kane nu een meer toegankelijk geluid laat horen dat er juist naar neigt meer het geluid van U2 te kopiëren. Overtuigend en nadrukkelijk laat Dinand zijn stem horen op de nummers.

In 2003 laat Kane het tweede album achter zich als ze via Before I Let You Go een duet met Ilse DeLange uitbrengen. Die opname maakten ze eerder tijdens een concert in Rotterdam. Ook verschijnt dan een remix van Rain Down On Me, hun hit uit 2002 die door Tiësto onder handen werd genomen. Het zorgt er voor dat ze die zomer vier weken lang tegelijk met twee noteringen in de top 10 staan. Dat jaar wordt Kane de meest succesvolle Nederlandse act boven Ch!pz en The Sunclub. Ook in 2010 zou de band nog bij de meest succesvolle Nederlandse acts horen maar daarbij moeten ze dan in Caro Emerald al wel hun meerdere erkennen.

Something To Say verschijnt als voorloper van het derde Kane-album Fearless. Voor het eerst weet de Haagse band ook in België een bescheiden succes te boeken als de single daar op nummer 33 weet te komen. Ondertussen had het nummer in ons land dan al twee weken op de eerste plaats gestaan.

Meer Rock-hits check je in onze playlist op Spotify. Meer info over Top 40 Hitdossier Rock lees je hier