Toen Op 1: Stand By Your Man

- Toen op 1

 Tammy Wynette
Toen Op 1: Stand By Your Man

Na zeven jaar ‘rijping’ wist Tammy Wynette ook in ons land succesvol te worden.

Soms hebben nummers tijd nodig om te rijpen en dat is zeker het geval voor Stand By Your Man van Tammy Wynette. Het nummer werd namelijk in 1968 al op plaat gezet en wist toen wekenlang de eerste plaats van de Amerikaanse countryhitlijsten aan te voeren.

De 24-jarige Virginia Pugh kreeg haar artiestennaam in 1966 aangemeten door producer Billy Sherrill. Hij was in eerste instantie niet al te enthousiast maar besloot haar een contract aan te bieden omdat hij op zoek was naar een zangeres voor een ander nummer waar hij aan werkte. Volgens Pugh kwam Sherrill op de inspiratie voor de naam omdat haar blonde haar en paardenstaart hem deed denken aan hoe Debbie Reynolds er uit had gezien in de film Tammy And The Bachelor. In december 1966 verscheen Apartment No. 9, het bewuste nummer waar Sherrill aan werkte en dat door Bobby Austin en Johnny Paycheck was geschreven. Een jaar later scoorde ze met I Don’t Wanna Play House, een duet met David Houston, haar eerste country-nummer 1 en die hit werd ook onderscheiden met een Grammy Award. Geleidelijk wist Wynette ook de overstap naar het brede muziekpubliek te maken met nummers als My Elusive Dreams en D-I-V-O-R-C-E. Haar grootste Amerikaanse succes volgt echter in het najaar van 1968 met Stand By Your Man. Sherrill kwam met het idee voor het nummer dat uiteindelijk in nog geen 15 minuten tot stand is gekomen. Zelf was Tammy een stuk minder enthousiast, ook omdat het compleet anders was dan de stijl die ze voorheen had gezongen. Ook de hoge noot in het nummer vond ze eigenlijk maar niks. Naarmate de tijd vorderde kreeg ze de waardering voor het nummer en uiteindelijk bleek dat ze geen enkel concert meer kon doen zonder de hit.

De essentie van het nummer, blijf bij je man, heeft weinig indruk op Tammy zelf gemaakt. Ze trouwde vijf keer maar bleek geen gemakkelijk persoon om mee te leven vanwege financiële problemen en verslavingen. Ook kort voor het Nederlandse succes scheidde Wynette van haar toenmalige man, de countryzanger George Jones, na een huwelijk van bijna zes jaar. Om verder te profiteren van het Nederlandse succes werden D.I.V.O.R.C.E en I Don’t Wanna Play House ook in ons land alsnog uitgebracht maar echt grote hits zijn dat niet meer geworden. In 1991 is Wynette te horen op Justified & Ancient dat The KLF later op de tweede plaats van de Top 40 bracht. Wynette kreeg daar op haar beurt dan weer geen officiële credit voor.

In 1998 is Wynette overleden en volgens haar arts stierf ze aan een bloedprop in haar longen. Bij een latere schouwing bleken hartritmestoornissen de oorzaak.