Toen Op 1: Stayin’ Alive

- Toen op 1

 Bee Gees
Toen Op 1: Stayin’ Alive

In de aanloop naar de muziek voor Saturday Night Fever was er nog veel onduidelijk.

Robert Stigwood was gevraagd de soundtrack voor een, op dat moment nog, titelloze film te maken. De enige informatie die hem was gegeven was dat het een muziekfilm zou worden over de discogekte in New York die op dat moment gaande was. Het bleek hem, als manager van de Bee Gees, op het lijf geschreven te zijn want als eerste vroeg hij de Bee Gees om met een aantal nummers aan de slag te gaan. Op de trappen van een kasteel uit 1740 in de buurt van Parijs kwam Stayin’ Alive als eerste tot stand. Frankrijk was in die tijd, vooral vanwege het belastingklimaat, een geschikte locatie voor de muziekindustrie om werkzaam te zijn.

De inspiratie voor Stayin’ Alive kwam uit een vliegticket van Robin Gibb die recent een vlucht met een Franse Concorde had gemaakt. Het Frans-Britse vliegtuig is één van de twee supersonische vliegtuigen die er zijn geweest. De Concorde kan, net als de Russische Tupolev Tu-144, een snelheid bereiken van ruim twee keer de geluidssnelheid, bijna 2200 kilometer per uur. In 2003 vloog het vliegtuig, waarvan er 20 zijn gebouwd, voor het laatst. “Het onderwerp waar Stayin’ Alive over gaat is eigenlijk een hele serieuze: het overleven in de straten van New York en de tekst zegt dat ook precies. Mensen roepen om hulp. Desperate nummers; dat worden vaak de grootsten. Op het moment dat je dat weet te vangen op een plaat dan is het goud”, zo laat Barry Gibb weten. Stayin’ Alive stond in eerste instantie als Saturday Night op papier. “Maar er waren al zo veel nummers met de titel Saturday Night en toen we het herschreven voor de film hebben we het Stayin’ Alive genoemd”, zo deelt Maurice Gibb. De film kreeg uiteindelijk de titel Saturday Night Fever en op 15 november 1977 verscheen de soundtrack. Van het album gingen er ruim 45 miljoen exemplaren over de toonbank en dat aantal werd als soundtrack alleen overtroffen door de soundtrack bij de film The Bodyguard.

Stayin’ Alive werd eerst niet als de belangrijkste single gekozen en verloor het van How Deep Is Your Love. Radiozenders kregen echter dusdanig veel vraag naar Stayin’ Alive dat het platenlabel alsnog besloot de single uit te brengen. Het leidde tot een enorme overmacht van de Gibb’s in 1978 in de Amerikaanse hitlijst. Eerst staat Andy Gibb met (Love is) Thicker Than Water twee weken op nummer 1 waarna de Bee Gees zelf het heft in handen nemen; Night Fever staat vanaf half maart 8 weken op nummer 1 en vijf van die weken staat Stayin’ Alive daar direct achter op nummer 2. Night Fever wordt van de troon gestoten door If I Can’t Have You (van Yvonne Elliman) en ook aan dat nummer schreef Barry Gibb mee.