Toen Op 1: Stereo Love

- Toen op 1

 Edward Maya Vika Jigulina
Toen Op 1: Stereo Love

In 1976 zien we via Gheorghe Zamfir voor het eerst een act uit Roemenië in de Top 40 verschijnen. Met Light Of Experience (Doina De Jale) scoort de man met de panfluit een bescheiden hit waar hij later met het orkest van James Last met het thema uit ‘De Verlaten Mijn’ twee weken in de top 5 staat. Sinds 2003 verschijnen er, via The Cheeky Girls, Haiducii, Akcent en Mahala Raï Banda af en toe wat acts uit Roemenië in de lijst voordat er tussen 2009 en 2011 liefst 13 acts uit het land debuteren.

Inna is daarbij de eerste die de stroming van elektropop op uit Roemenië weet aan te voeren. Vier weken nadat de zangeres met Hot in de Top 40 verschijnt maken ook Edward Maya en Vika Jigulina hun opwachting in de lijst met Stereo Love. Eerder al was de track, met het geluid van een accordeon, al op de tweede plaats gekomen van de Roemeense hitlijst voordat het in Nederland wist door te stoten naar de eerste plek.

Maya liet weten dat hij het succes van Stereo Love niet had zien aankomen. “Ik hoopte het natuurlijk wel en ben er altijd van blijven dromen”, zo vertelt hij in een interview met 91.5 WAPN. “In mijn familie werd de accordeon al bespeeld en ik ben het gaan gebruiken als tweede ‘wapen’. Ik ben het in de studio gaan gebruiken omdat eigenlijk niemand dat deed op dancemuziek.”

De melodie van Stereo Love leunt sterk op Bayatilar dat is geschreven door Eldar Mansurov en in 1989 werd uitgebracht door Briljant Dadashova. Hij kreeg daar in eerste instantie geen erkenning voor op de release van Stereo Love. Maya erkende het gebruik nadat hij de melodie in 2009 hoort op internet als het gespeeld wordt op een accordeon. Hij probeerde daarna contact te zoeken met de maker maar slaagde daar vanwege zijn drukke schema niet in. In 2010 heeft hij in Azerbeidjan een ontmoeting met Mansurov en tijdens dat gesprek wordt afgesproken dat hij een deel van de opbrengsten van het nummer krijgt. Later dat jaar maakt hij voor de Canadese markt met Mia Martina een nieuwe versie van Stereo Love dat daar platina wordt en de top 10 weet te bereiken.

Voor Vika Jigulina bleef het in ons land bij die ene hit waar Edward Maya in 2010 met This Is My Life er nog een tweede bescheiden Top 40-hit aan vast wist te knopen. Ondertussen begint hij ook zijn eigen platenlabel, Mayavin Records. Maya en Jigulina werken ook in de jaren die volgen nog samen. Naast het tweetal wisten ook Inna en Alexandra Stan in ons land de top 3 te bereiken. Stereo Love bleef echter de enige nummer 1-hit uit Roemenië.