Toen Op 1: Summer

- Toen op 1

 Calvin Harris
Toen Op 1: Summer

Adam Richard Wiles bouwt eind jaren negentig zijn slaapkamer vol met apparatuur en weet zijn muzikale stijl in 1999 te vertalen in de eerste demo’s.

Twee jaar later is hij klaar voor zijn eerste releases, de nummers Da Bongos en Brighter Days die hij onder de actnaam Stouffer uitbrengt. Om zijn muzikale kwaliteiten verder te ontwikkelen verhuist hij kortstondig van het Schotse Dumfries naar Londen. Daar is Let Me Know, met de vocalen van Ayah Marar, een van de eerste nummers die hij aflevert.

Wiles keert niet veel later terug naar Dumfries waar hij verschillende nummers begint te plaatsen op Myspace dat tussen 2005 en 2009 het grootste sociale netwerk was. Daar ontdekte Mark Gillespie zijn kwaliteiten en niet veel later bood hij hem een contract aan. In die tijd is ook zijn artiestennaam Calvin Harris ontstaan. In 2006, als hij werkt voor de Three Six Zero Group en maakt hij een remix van het nummer Rock Steady (All Saints) dat bij ons toevalligerwijs ook de laatste hit van de Britse meidengroep werd.

Het eerste album van Calvin Harris is I Created Disco dat in het voorjaar van 2007 verschijnt met daarop 14 nummers die hij produceerde op een Commodore Amiga, een klassieke PC die tussen 1985 en 1996 werd gefabriceerd. Het succes van Calvin Harris groeide toen hij met Faithless en Groove Armada door het Verenigd Koninkrijk toerde. Singles als Acceptable In The 80’s en The Girls wisten de Britse top 10 te halen. Ondertussen had ook Kylie Minogue lucht gekregen van de Schotse dj en voor haar schreef en produceerde hij de nummers Heart Beat Rock en In My Arms voor haar album X. Het tweede album van Calvin Harris, Ready For The Weekend, kwam van niets binnen op 1 in de Britse albumlijst. Twee nummers van het album weten de Nederlandse Tipparade te bereiken.

In 2011 mag Harris het voorprogramma verzorgen van de Europese Loud Tour van Rihanna. “Hij gaat iets bijzonders brengen voor de fans”, zo vertelde ze vooraf over de dj. Kort voor de tour start verschijnt Bounce, een samenwerking met Kelis. Die track wordt zijn Top 40-debuut. Maar We Found Love, een samenwerking met Rihanna, zet de dj definitief op de hitparadekaart. De track staat liefst 8 weken op de derde plaats van de Top 40.

Pas in 2014 volgt een tweede top 10-hit voor Calvin Harris. Inmiddels had hij al verscheidene samenwerkingen afgeleverd waar hij op Summer, net als op Feel So Close, weer eens zelf de zangpartijen voor zijn rekening neemt. Een briljante zet want het wordt voor Calvin Harris zijn eerste nummer 1-hit in ons land.