Toen Op 1: Summer Jam 2003

- Toen op 1

 The Underdog Project
Toen Op 1: Summer Jam 2003

De zomer van 2003 werd in de Top 40 gekenmerkt door een mashup: Summer Jam 2003.

The Underdog Project is een Duits project rond zangers Vic Krishna en Craig Smart die werden bijgestaan door de Belgische DJ F.R.A.N.K. en toetsenist A.J. Duncan. In 2001 brengen ze het album It Doesn’t Matter uit waarop een enorme verscheidenheid aan nummers te vinden is. In de zomer van 2000 verschijnt de single Summer Jam dat in ons land blijft steken in de Tipparade. Als tweede track is op de single een remix te vinden die is gemaakt door de Nederlandse Sunclub.

The Sunclub was op zijn beurt een samenwerking van Robin Albers, Dieter Kranenburg en Michel Rozenbroek. In 1997 scoort het collectief met Fiësta De Los Tamborileros, in een remix van Robin Albers, meteen een top 3-hit. En dat nummer speelde dan weer een belangrijke rol in de versie van Summer Jam die in 2003 verscheen. DJ F.R.A.N.K. was namelijk tot de conclusie gekomen dat Fiësta en Summer Jam prachtig in elkaar vielen tijdens zijn dj-sets. Bezoekers die zijn combinatie hoorden begonnen te vragen naar het nummer en die vraag bereikte ook het Nederlandse platenlabel Digidance. Die wist de Belgische dj op te sporen waarna er een daadwerkelijke release volgde van Summer Jam in combinatie met Fiësta De Los Tamborileros.

Fiësta was een nummer dat uiteindelijk niet weg te denken was uit de clubs en dat was niet voor het eerst want Robin Albers had met Plastic Dreams in 1993, toen als Jaydee, ook al een klassieker afgeleverd. “Het is mijn visitekaartje”, zo vertelt hij in 2018 in gesprek met 3voor12. De dj en producer vindt het niet altijd leuk om het nummer steeds opnieuw te moeten draaien maar beschouwt het aan de andere keer wel als een eer, zeker in de wetenschap dat er sindsdien nog veel andere goede houseproducties uit ons land zijn verschenen. Fiësta verscheen een jaar na het eerste succes in 1997 met een remix in de Tipparade voordat Summer Jam 2003 liefst 9 weken op nummer 1 stond. In 2007 volgde een derde Top 40-succes via Fiësta Reloaded dat toen drie weken in de hitlijst stond. Volgens Sunclub-lid Rozenbroek had het nummer beslist iets magisch: “Er zit een ongrijpbare lading in. Toch is het een armoedig liedje met slechts vier akkoorden. Maar ja, als het opnieuw aanslaat dan moet het wel goed zijn”, zo concludeerde hij.

Het succes bracht Underdog Project later in 2003 nog tot twee keer toe terug in de Top 40 met Saturday Night en Winter Jam. The Sunclub stond na Summer Jam 2003 nog drie keer in de hitlijst en bracht daarmee het totaal aantal hits op negen.