Toen Op 1: Sun Of Jamaica

- Toen op 1

 Goombay Dance Band
Toen Op 1: Sun Of Jamaica

De kleine Jörg Knoch was in de jaren vijftig te zien in een aantal Duitse speelfilms, waaronder Königswalzer en Weil Du Arm Bist Musst Du Früher Sterben. Ook zingt hij met de Regenburger Domspatzen, een mannenkoor van de kerk in Trägerschaft. Knoch volgt een studie aan de hogeschool voor muziek en theater in Hamburg waarna hij als Jörg een aantal albums opneemt.

De zanger blijft niet onopgemerkt en eind jaren zestig speelt hij in de Duitse versie van de musical Hair. De musical had in Europa al aan de wieg gestaan van successen van Donna Summer, Boney M. en misschien ook wel aan die van Knoch. In de jaren zeventig neemt hij als artiest de naam Oliver Bendt aan en in de jaren zeventig brengt hij, in het schlagergenre, verschillende albums uit. Tijdens zijn werk voor de musical leerde hij ook zijn vrouw, Alicia, kennen die geboren was op Saint Lucia. Eind jaren zeventig verhuist hij naar Saint Lucia dat dan nog een Britse kolonie is in de Cariben. Het is de plek waar hij de inspiratie krijgt voor een nieuwe groep, de Goombay Dance Band. Hij weet Alicia te strikken als achtergrondzangeres, samen met Dorothy Hellings en Wendy Doorsen. De act werd opgesierd met Mario Slijngaard als limbodanser waar Knoch ondertussen op het podium liet zien dat hij zich de kunst van het vuurspuwen meester had gemaakt.

Met Sun Of Jamaica was het direct raak want de single werd een nummer 1-hit in ons land en deed dat ook in Oostenrijk en Duitsland. Zo wist Sun Of Jamaica zelfs 41 weken in de Duitse hitlijsten te verblijven. “Je kunt het wel als een evergreen bestempelen”, zo stelt Knoch in 2010 in een interview. Terwijl de Duitse groep in bijna heel Europa succesvol was met Sun Of Jamaica bleef het Verenigd Koninkrijk achter. Voor die markt werd in 1982 nog een poging gedaan met Seven Tears. Een succes want daar werd het een nummer 1-hit. Pas later werd het nummer in de Top 40 ook een hit. Ondertussen had de Goombay Dance Band met Aloha-Oe, Until We Meet Again al een tweede top 10-hit te pakken in ons land. Sun Of Jamaica kwam in 1982 alsnog in de Britse hitlijst maar kwam daar toen niet verder dan nummer 50.

Na 1982 raakte de Goombay Dance Band in de vergetelheid. Er verschenen nog verschillende nummers van de groep maar zonder succes. In 1995 doet de groep met het album Island Of Dreams nog een poging een succesvolle comeback te scoren. Dat doet de band ook in 2009 om het 30-jarige jubileum te vieren. In 2016 vindt Knoch het mooi geweest. In Esnest Clinton, eerder de zanger van Soulful Dynamics, wordt dan een geschikte vervanger gevonden.