Toen Op 1: Sweet But Psycho

- Toen op 1

 Ava Max
Toen Op 1: Sweet But Psycho

In 2017 gaat de muzikale loopbaan van Amanda Koci van start als ze mag meewerken op Clap Your Hands, een single van de Amerikaanse dj en producer Le Youth. In 2018 volgen haar eerste eigen nummers met My Way, Not Your Barbie Girl en Slippin waarna Sweet But Psycho haar grote doorbraak wordt.

In navolging van alle Scandinavische landen wordt die track ook een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voordat ze in ons land de eerste plaats kan innemen. Zelf had Ava Max wel het gevoel een succesje in handen te hebben: “Het gebeurde allemaal in een maand. Het begon los te gaan en het is krankzinnig want ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gebeuren. We wisten dat het nummer bijzonder was maar dit niet”, zo vertelde ze in 2018 aan Idolator. Sweet But Psycho blijkt veel mensen aan te spreken. Het nummer gaat over een meisje dat niet wordt begrepen in een relatie en dat krijgt te horen dat ze gestoord is en niet goed bij haar hoofd. “Maar uiteindelijk laat ze haar gevoel spreken en is ze een uitgesproken meisje. En dat is hoe ook ik ben in het echte leven.”

Het nummer is geproduceerd door de Canadees Henry Russell Walter die in de muziekwereld als Cirkut bekend is. Hij werkte als schrijver en producer samen met onder meer Britney Spears, The Weeknd, Shakira en Rihanna en wist al drie keer eerder een bijdrage te leveren aan een Nederlandse nummer 1-hit via Timber (van Pitbull en Ke$ha in 2013), Dark Horse (van Katy Perry en Juicy J in 2014) en Starboy (van The Weeknd en Daft Punk in 2016). Ava werkt op haar beurt al een jaar of drie met de producer en mocht veel van hem leren: “Hij heeft enorm geholpen mijn productie echt te laten klinken. Heel erg op de voorgrond en in je gezicht waar het voorheen meer in de achtergrond zat.” Max was dat niet gewend want in de voorafgaande jaren ging ze vooral naar de studio om demo’s in te zingen voor schrijvers en producers die er vervolgens dan met die opnames vandoor gingen. Nadat ze met Cirkut een eerste nummer op SoundCloud zette kreeg ze per email een platencontract aangeboden. Zelf zou ze dolgraag nog eens een track maken met Bruno Mars vanwege zijn kwaliteiten en de energie die uit zijn nummers spreekt. Ook Bazzi en Cardi B staan op haar wensenlijst.

Ondertussen heeft Ava wel geleerd haar geduld te bewaren. “Wanneer ik een nummer maak in de studio wil ik het meteen met iedereen delen. Ik heb geleerd dat het tijd moet krijgen.” Die tijd had ze ook even nodig om de eerste plaats te veroveren want Sweet But Psycho stond zes weken op de tweede plek te ‘wachten’.