Toen Op 1: Tell It To My Heart

- Toen op 1

 Taylor Dayne
Toen Op 1: Tell It To My Heart

Tell It To My Heart was zo’n typisch nummer dat op de plank lag bij Chappell Music. Misschien ook wel een niemendalletje want nadat Seth Swirsky het liet horen aan zijn vriendin kwamen ze samen tot de conclusie dat het niet goed genoeg was.

Swirsky liet weten dat hij bij het schrijven dacht aan Madonna. Leslie Wunderman speelde na haar studie in een aantal bandjes en als Les Lee bracht ze halverwege jaren tachtig een tweetal singles uit die haar een platencontract bij Arista opleverden. In de zoektocht naar geschikte nummers voor Wunderman werd contact gelegd met Chappelle.

Ondanks dat er gevraagd was naar demo’s van nieuwe nummers kreeg Wunderman ook de demo van Tell It To My Heart in handen. Het nummer was in 1987 al op het album van de Canadese Louisa Florio terecht gekomen maar toen nauwelijks opgevallen. De zangeres was direct verliefd op het nummer dat in haar hoofd bleef plakken. Ze besloot haar eigen demo van het nummer te maken en leende het geld voor de opname bij haar vader. De opname en productie kostte ruim 5.000 euro en die investering werd ruimschoots terugverdiend. Taylor Dayne was geboren: “Toen ik mijn handtekening onder het contract zette en mijn vader me het geld leende wist ik dat dit nooit meer nodig zou zijn. Dat vertelde mijn instinct me. Ik wilde een nieuw persoon zijn en toen ontstond er een andere persoonlijkheid. Hoe we op de naam zijn gekomen weet ik echt niet meer. Dayne kwam uit een babyboek”, zo vertelt Taylor.

Tell It To My Heart werd in eerste instantie een club hit, zo liet de schrijver weten: “Ik denk dat het als eerste in San Francisco en Miami begon waarna het echt door het plafond ging. In een week of zes werd er een album opgenomen. Die tijd was er toevallig omdat er niks anders op de planning stond. Ondertussen gingen er van Tell It To My Heart zo’n miljoen stuks over de toonbank.” Taylor Dayne stond in een mum van tijd in het voorprogramma van Michael Jackson die juist op dat moment met zijn Bad-tournee over de wereld reisde. “Ik weet nog dat ik toen 15 maanden van huis was.”

Tell It To My Heart kreeg een nominatie voor een Grammy Award maar moest het in die strijd toen afleggen tegen de winnaar, Fast Car van Tracy Chapman. Taylor Dayne scoorde twee hits in 1988 waarbij ook Prove Your Love in de top 10 kwam. In 1993 wist ze nog een derde keer terug te komen met een cover van Can’t Get Enough Of Your Love, een remake van de eerdere hit van Barry White uit 1974. Sindsdien legde ze zich meer toe op het schrijven van nummers voor onder meer Tina Turner waarna ze ook begon met acteerwerk.