Toen Op 1: The Launch

- Toen op 1

 DJ Jean
Toen Op 1: The Launch

In 1989 wint de uit Veenendaal afkomstige Jan Engelaar de Nederlandse mix- en scratchkampioenschappen.

Die winst zette hem in de dj-scene op de kaart en leidt ertoe dat hij resident wordt in de Amsterdamse It, de club aan de Amsterdamse Amstelstraat die Manfred Langer in 1989 opende. DJ Jean legde zich in die periode ook toe op het schrijven en produceren van eigen nummers en dat resulteerde in 1996 in de single I Give My Life dat hij maakte met Peran van Dijk. Sinds 1994 had hij, met Wessel van Diepen, een aantal nummers voor Lick gemaakt. Peran ging in 1996 ook aan de slag in de It waarna hij met DJ Jean verschillende nummers maakte. Waar I Give My Life nog in de Tipparade bleef steken komt Let Yourself Go in 1997 in de Top 40 terecht.

In de jaren negentig had de dance serieuze veranderingen gekend. De hardcore en techno hadden plaats gemaakt voor clubhouse en trance en gaf ruimte aan acts als Tiësto, Armin van Buuren en de Klubbheads. Die laatsten waren Addy van der Zwan, Koen Groeneveld en later ook Jan Voermans. Koen en Addy hadden furore gemaakt als de mixers van de Turn Up The Bass-mixen die op cd verschenen en als The Ultimate Seduction scoorden ze in het voorjaar van 1992 een Tipparade-notering. In 1995 bewerkten ze Life Is Like A Dance voor DJ Paul Elstak die er vervolgens een top 10-hit mee wist te scoren. Als Klubbheads brachten ze in 1997 de track Discohopping uit en maakten ze een remix van Ecuador, de top 10-hit van het Duitse Sash!

Met DJ Jean schrijven en produceren ze The Launch dat de eerst trance-nummer 1-hit in de Top 40 werd en ook in Ierland en het Verenigd Koninkrijk op nummer 2 wist te komen. Voor DJ Jean was in dat opzicht internationaal gezien een pioniersrol weggelegd. “Alles was nieuw, de muziek was nieuw, drugs waren nieuw, de uitgaansscene was nieuw. Discotheken zaten drie keer in de week ramvol”, zo vertelt Jan. “Ik was misschien wel de eerste Nederlandse dj die over de wereld ging. Ik toerde door Australië en Amerika toen nog niemand daar ooit van house gehoord had. Mensen kwamen naar me toe en dan kreeg ik vaak te horen ‘Lekkere muziek hoor. Maar waar zijn de vocalen?’. Die mensen snapten er helemaal niets van”, zo vertelt hij aan DJ Mag.

Dat The Launch een bijzondere track was bleek in 2008 toen The Launch Relaunched opnieuw in de top 10 wist te komen. DJ Jean scoorde in tien jaar tijd tien Top 40-hits maar wist het enorme succes van zijn nummer 1-hit niet meer te evenaren. Na The Launch stond hij nog vijf keer in de top 10 met Love Come Home, Lift Me Up, Every Single Day, Feel It en The Launch Relaunched.