Toen Op 1: The Real Thing

- Toen op 1

 2 Unlimited
Toen Op 1: The Real Thing

Nadat 2 Unlimited zowel in 1992 als in 1993 de meest succesvolle Nederlandse act in de Top 40 werden ze in 1994 overklast door 2 Brothers On The 4th Floor die dat jaar 37 weken in de lijst zouden staan en nipt wat succesvoller wisten te zijn. Ray en Anita waren in 1994 met The Real Thing toe aan hun tiende Top 40-hit die, net als de negen voorgangers, ook in de top 10 kwam en uiteindelijk hun derde (en laatste) nummer 1-hit bleek.

Ray genoot enorm van het succes en alle aandacht. Zo gaf hij zelf aan geregeld op het randje te zitten van wat hij aankon maar zou hij wel kortstondige relaties hebben gehad met Dannii Minogue en Katja Schuurman. Ook ontwikkelden er vriendschappen met onder meer Mike Tyson en Robbie Williams. Michael Jackson liet hem, achter de schermen bij de World Music Awards, weten onder de indruk te zijn van zijn muziek. Anita stelde zich meer bescheiden op hoewel ook zij in contact kwam met de grootste artiesten. Zo mocht ze ooit mee naar de suite van Prince die haar zelfs zijn slaapvertrek liet zien maar Anita besloot die ruimte niet te bezoeken. De relatie tussen Ray en Anita verslechterde. Vanzelfsprekend waren er de verplichtingen tijdens promoties en optredens maar verder leefden ze vooral langs elkaar heen. Ook in de studio waar ze op verschillende momenten hun vocale bijdragen lieten opnemen.

The Real Thing was het derde album van het duo en eerder in juni werd het album voor het eerst gepresenteerd in Disneyland Parijs. Ray en Anita kwamen voor die presentatie invliegen uit Japan waar ze juist daarvoor een enorme ruzie hadden gehad en al vechtend over de vloer rolden. Anita laat steeds meer van haar onvrede doorschemeren in de teksten die ze schrijft. Zo is uit Here I Go, dat ook op het album staat, op te maken dat ze er geen zin meer in heeft. Toch zingen ze het samen nog uit tot het voorjaar van 1996. Op 12 mei 1996 wordt duidelijk dat er geen nieuwe overeenkomst volgt tussen Ray, Anita en platenmaatschappij Byte. Het duo kreeg op dat moment een percentage van de opbrengst maar had verder niet al te veel in te brengen in de commerciële activiteiten van 2 Unlimited. Ray wilde dat veranderen via de onderhandelingen die uiteindelijk stukliepen. Daarbij wilde hij het onderste uit de kan waarbij hij zich plaatste in de schoenen van een wereldster en die eisen werden uiteindelijk niet ingewilligd.

2 Unlimited blijft als project bestaan met Romy en Marion als de nieuwe zangeressen. Zelf keren Ray & Anita in 2010 nog één keer terug in de Top 40 met In Da Name Of Love, maar dat doen ze dan niet meer onder de vlag van 2 Unlimited maar als Ray & Anita.