Toen Op 1: This Strange Effect

- Toen op 1

 Dave Berry
Toen Op 1: This Strange Effect

De muzikale loopbaan van Dave Berry, geboren als David Grundy, begon in september van 1963 met een Britse hit toen hij lid was van The Cruisers.

Memphis Tennessee kwam toen op de 19e plaats waarna ook My Baby Left Me een bescheiden hitje werd. Als hij The Cruisers achter zich laat weet hij met The Crying Game en Little Things in het Verenigd Koninkrijk solo twee top 10-hits te scoren.

This Strange Effect was geschreven door Ray Davies die het met de Kinks in 1964 al op plaat had gezet. Die groep maakte echter andere keuzes met singles en daarom duurde het tot 2001 voordat er ook een uitvoering van de Kinks op een geluidsdrager is verschenen. De single van Berry kwam op 22 juli 1965 binnen in de Britse hitlijst maar deed daar, met een 37e plaats, eigenlijk bijster weinig. In België en Nederland werd het een nummer 1-hit en dat was te danken aan het Knokke Festival dat ervoor zorgde dat het nummer de nodige aandacht kreeg. Naar verluid kreeg Dave zelf een vergoeding van 700 gulden om er zijn optreden te doen. Nederland won het festival voor de tweede keer op rij, vooral door de bijdragen van Greetje Kaufeld en Liesbeth List. Dave Berry kreeg van de aanwezige pers een prijs ter waarde van 20.000 gulden.

This Strange Effect kwam pas in de 13e week Top 40 op de eerste plaats en het laatste zetje kreeg het nummer ongetwijfeld door het optreden op het Grand Gala Du Disque op 2 oktober. De lange aanloop naar de eerste plaats zagen we pas in 1971 opnieuw; Non, Non, Rien N’A Changé (van de Poppys) werd toen de tweede nummer 1-hit die er drie maanden Top 40 voor nodig had om de lijst aan te kunnen voeren. De Poppys hadden zelfs 14 weken nodig. Laten we terugkerende hits buiten beschouwing dan blijft het een zeldzaamheid om pas zó laat de eerste plaats in te nemen. Na Dave Berry en de Poppys gebeurde het pas in 2014 voor de derde keer met All Of Me van John Legend voordat Suzan & Freek er, in 2019, pas in de 17e week in slaagden. Achter La Danse De Zorba was This Strange Effect lange tijd de op een na succesvolste Top 40-hit ooit.

Pas in 2011 werden ze overtroffen door Somebody That I Used To Know, de nummer 1-hit van Gotye.

De populariteit van Dave Berry leek geen grenzen te kennen. In de maand december van 1965 stond hij met vier gelijktijdige hits in de Top 40. This Strange Effect stond nog in de top 5, I’m Gonna Take You There in de top 10 waar Can I Get It From You en Little Things onderin de lijst terug waren te vinden. Slechts één artiest wist te prestatie van Dave Berry te overtreffen; begin 2013 stond Sandra Van Nieuwland voor twee weken met vijf gelijktijdige hits in de Top 40.