Toen op 1: Valerie

- Toen op 1

 Amy Winehouse Mark Ronson
Toen op 1: Valerie

Er is één liedje waar Amy Winehouse een uitzondering voor maakte in haar tamelijk rechtlijnige muzieksmaak.

Er is één liedje waar Amy Winehouse een uitzondering voor maakte in haar tamelijk rechtlijnige muzieksmaak. Nadat de 14-jarige Amy Winehouse een gitaar heeft gekocht begint ze al snel met het schrijven van haar eigen muziek. In de Jaren die volgen is ze vooral te horen in jazzclubs en doet ze hier en daar wat studiowerk. Als Darcus Beese zo’n opname hoort start een zoektocht naar de zangeres want met Winehouse is afgesproken dat haar identiteit bij de opnames geheim moet blijven. Op het moment dat hij haar eindelijk heeft gevonden blijkt dat ze in gesprek is met EMI en Virgin. Beese liet het er niet bij zitten en bracht de zangeres bij Island Records waar ze niet veel later een contract tekende. In 2003 is Frank haar debuutalbum waarvoor ze later met een Ivor Novello Award wordt onderscheiden.

In 2006 laat Mark Ronson een aantal demo’s van Amy Winehouse horen tijdens zijn radioshow en die komen niet veel later op haar tweede album, Back To Black, terecht waarvoor hij de productie had gedaan. In februari 2007 maakt ze met Rehab haar debuut in de Top 40 waarna twee andere nummers van het album (You Know I’m No Good en Tears Dry On Their Own) blijven steken in de Tipparade.

Mark Ronson zet in het voorjaar van 2007 ook een samenwerking met Amy Winehouse op zijn tweede studioalbum, Vision. Die samenwerking is een cover van Valerie, oorspronkelijk van de Britse band The Zutons. Winehouse was al een tijdje veriefd op het nummer. In gesprekken met Ronson werd duidelijk dat ze nooit naar iets luisterde dat na 1967 was geschreven maar dat Valerie een uitzondering op die regel was. Het nummer bereikte in de versie van The Zutons in de zomer van 2006 de negende plaats in de Britse hitlijst en was daar ook meteen hun grootste hit. De versie die Ronson uiteindelijk maakte werd sterk beïnvloed door Town Called Malice, de hit die Paul Weller in 1982 afleverde met The Jam en in ons land op nummer 7 wist te komen.

Valerie werd een enorme hit en voerde de Top 40 voor 4 weken aan waar andere singles van Amy Winehouse bescheiden hits bleven. De zangeres had jarenlang te kampen met verslavingsproblemen. Zo had ze een verminderde longinhoud en was ze bij optredens al verscheidene keren onderuitgegaan. Op 23 juli 2011 weet een beveiliger de zangeres niet wakker te krijgen en hij constateert ook dat ze niet meer ademt. Toegesnelde hulpdiensten kunnen geen redding meer bieden waarna het overlijden van de zangeres wordt vastgesteld. Autoriteiten die later onderzoek doen naar de dood van de zangeres laten weten dat ze is overleden aan een alcoholvergiftiging. Haar vader Alex houdt er een andere lezing op na en noemt vooral haar zwakke fysieke gestel als de voornaamste doodsoorzaak.

Veel meer hits uit de 00's check je op Top 40 Hitdossier 00's