Toen Op 1: Wannabe

- Toen op 1

 Spice Girls
Toen Op 1: Wannabe

Groepen als Take That, East 17 en eerder New Kids On The Block hadden het succes van boybands al aangetoond in de hitlijsten en Bob en Chris Herbert hadden dat al vroeg op de korrel.

Ze besloten zich in 1994 toe te leggen op het formeren van een vrouwelijke tegenpool met internationaal kaliber en plaatsten een advertentie in het vakblad The Stage: “Gezocht: Ben jij 18-23 jaar oud en kun je zingen en dansen? Ben jij uitgaand, ambitieus en toegewijd? We formeren een volledig vrouwelijke popact voor een platendeal en organiseren op 4 maart audities. Neem je bladmuziek of cassette mee”, zo is er te lezen. Zo’n 400 meiden deden auditie en moesten dansen op Stay (van Eternal) voordat ze hun eigen nummers mochten laten horen. Bij de eerste shifting werden uiteindelijk twaalf kandidaten geselecteerd. In de volgende ronde mocht ook Geri Halliwell meedoen die de eerste auditie had gemist. Uiteindelijk werden Victoria Adams, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Michelle Stephenson en Geri Halliwell samengebracht in de groep Touch. Stephenson werd al vrij snel vervangen door Emma Bunton. Ondertussen stelde Halliwell voor om de naam Spice te gebruiken. Het initiatief met Bob en Chris komt niet van de grond en in het voorjaar van 1995 besluiten de meiden op te stappen. Vrijwel direct kloppen ze aan bij Eliot Kennedy en hij brengt ze bij Simon Fuller die de meiden direct een contract geeft. De naam Spice wordt daarna aangepast naar Spice Girls als blijkt dat er al een rapper actief is met de naam Spice.

Het eerste nummer dat de groep maakt met schrijvers en producers Matt Rowe en Richard Stannard is Feed Your Love. Dat nummer sneuvelt uiteindelijk vanwege het tempo. Daarna kwam iedereen met verschillende onderdelen op de proppen bij een nieuw en sneller ritme. “Ze dachten niet in termen van coupletten en refreinen of wat eigenlijk de ‘standaard’ was”, zo herinnert Rowe zich. “Al die onderdelen hebben we op een hoop geveegd. Het was eigenlijk een beetje hoe remixen tot voorheen altijd werden gedaan, een beetje knippen en plakken.” Uiteindelijk werd Wannabe in een half uur in elkaar gezet waarna het op 7 juli 1996 verscheen als de debuutsingle van de Spice Girls. De single werd vergezeld door een bijzondere clip, opgenomen in het Londense Midland Grand Hotel, die zonder onderbrekingen of knippunten tot eindresultaat werd gemaakt.

De Spice Girls scoren tussen 1996 en 2000 totaal tien Top 40-hits waarbij Mama / Who Do You Think You Are in 1997 hun grootste Nederlandse succes wordt. In 2000 wordt aangekondigd dat de groep een pauze inlast om ruimte te maken voor soloactiviteiten. Sindsdien keren ze een aantal keren terug waar ze dat in 2019, zonder Victoria Beckham, doen met een serie van 13 shows in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.