Toen Op 1: What About Us

- Toen op 1

 P!nk
Toen Op 1: What About Us

De ene politieke hit wisselt bijna de andere af. Met Mi Gente wilde vooral J Balvin zijn afkeur laten blijken tegenover de nieuwe Amerikaanse leider, Donald Trump.

Ook P!nk stelt met What About Us haar vraagtekens bij de politieke keuzes die er in de Verenigde Staten worden gemaakt. Overigens maakt P!nk in de tekst van het nummer geen enkele referentie naar de Amerikaanse president: “Ik ben zelf ook heel politiek. Ik kom uit een militair gezin”, zo vertelt ze in een gesprek met Entertainment Weekly. Een nummer met een politieke boodschap is voor P!nk niet nieuw; dat deed ze eerder met Dear Mr. President dat in 2007 kortstondig in de Top 40 stond. Voor What About Us werkt P!nk samen met Steve Mac en Johnny McDaid, het tweetal dat eerder in 2017 al meeschreef aan Shape Of You, de nummer 1-hit van Ed Sheeran. Volgens Johnny McDaid was het een uitdaging om vooral de akkoordenwijzigingen in het nummer te gebruiken: “P!nk moest de melodie naar een plek brengen waar het bijna episch en onwerkelijk zou worden. Een soort mantra”, zo vertelt hij aan Billboard. In het nummer is een vrijwel constante herhaling van de tekst What About Us: “Bijna als in een hartslag waardoor je wordt meegezogen. En vooral de vraag in het nummer is fantastisch. Het nummer is eigenlijk helemaal een vraag.” McDaid ziet daar ook een belangrijke levensles in omdat de vragen energie brengen: “We denken allemaal dat te veel vragen juist het einde van alles is. Maar dat is niet zo. We moeten juist meer vragen stellen.” Over de exacte betekenis van het nummer wil hij zich niet uitlaten, ook omdat hij vindt dat juist dat gedeelte moet worden overgelaten aan de verbeelding van de luisteraar. Maar hij laat wel los dat P!nk qua muziek nooit een blad voor haar mond neemt: “Haar hart is enorm en open en ze maakt ons leven als medeschrijvers beslist niet eenvoudig. Maar wel erg plezierig.” P!nk zelf ziet de wereld als een beangstigende plek die vol zit met prachtige mensen. Die noemt ze in het nummer ook met “billions of beautiful hearts” maar altijd zijn er een paar rotte eieren die het voor de rest van de groep behoorlijk weten te verzieken. Een opvallend detail rond What About Us is dat de platenmaatschappij het eigenlijk niet zag zitten met het nummer. Op voorhand hadden ze grote twijfels of het nummer wel op de radio gedraaid zou worden. “Ze vertelden me dat ik de 35 was gepasseerd als vrouw en dat de radio me niet meer zou draaien. Ik ben zo blij dat ik ze het tegendeel heb bewezen”, zo onthulde ze in gesprek met Graham Norton.

Voor P!nk werd het, na Just Give Me A Reason, haar tweede nummer 1-hit en ook wist What About Us, dat een half jaar in de Top 40 verbleef, uit te groeien tot haar grootste hit in ons land.