Toen Op 1: You Want Love (Maria Maria)

- Toen op 1

 Mixed Emotions Drafi Deutscher
Toen Op 1: You Want Love (Maria Maria)

Al in 1965 komen we de naam van Drafi Deutscher tegen in de Top 40.

Waar hij in eerste instantie met Cinderella Baby nog een bescheiden succes scoort volgt later dat jaar de hit Marmor, Stein Und Eisen Bricht dat op nummer 7 weet te komen. Het nummer krijgt daarna een Nederlandstalig succes via Marmer, Staal En Steen Vergaan waardoor Trea Dobbs in 1966 haar vierde en tevens laatste hit scoort. Niet veel later komt Drafi zelf met de Engelstalige versie, Marble Breaks And Iron Bends, op nummer 80 in de Amerikaanse hitlijst.

Het succes lijkt Deutscher naar het hoofd gestegen als hij in 1967 wordt veroordeeld als hij naakt van een balkon staat te plassen terwijl op straat een groep schoolkinderen staat te kijken. “Ik was een rebel”, zo vond zijn zelf ook. Hij besloot zich een tijd lang terug te trekken uit de openbaarheid. In de jaren zeventig schrijft en produceert hij muziek voor onder meer Boney M (Belfast), Peter Orloff en Mr. Walkie Talkie. In die periode doet hij ook de uitspraak dat “zijn platen in iedere Duitse woning thuishoren”. Het was de tijd dat hij voorzichtig weer van zich liet horen hoewel niet bij alles duidelijk werd dat Deutscher er zelf achter zat. Bijna de helft van zijn nummers schreef hij onder een van zijn 39 verschillende pseudoniemen.

Drafi Deutscher had geen vaste muzikale richting waar hij in werkte. “Een project komt me altijd aanwaaien. Dat kan zelfs gebeuren op het toilet. Dan is zo’n idee er gewoon simpelweg”, zo schreef hij op zijn website. “Bij mij komen muziek en tekst altijd tegelijk als ik aan het schrijven ben. Dat kan in het Duits zijn maar ook in het Engels en is gewoon ook een toevalligheid.”

In 1986 start hij zo’n Engelstalig project met Oliver Simon. Met de eerste single van het duo Mixed Emotions, You Want Love (Maria, Maria…), is het direct raak met een nummer 1-hit in Duitsland waarna ook ons land volgde. De opvolger, Bring Back (Sha Na Na), was qua geluid hetzelfde laken en pak en kwam dan ook niet verder dan de twintigste plaats in de Top 40. Drafi en Oliver maakten twee albums voordat de samenwerking stopte. Deutscher ging daarna verder met Andreas Martin als zanger en deed een kleine toevoeging in de actnaam die New Mixed Emotions werd.

In het voorjaar van 2006 overlijdt Drafi Deutscher op 60-jarige leeftijd aan hartfalen. Postuum verschijnt er in maart 2007 nog een laatste album, The Last Mile, waar zijn zonen de laatste hand aan hebben gelegd. Oliver Simon had een hersentumor die hem in de zomer van 2013 fataal werd. Hij werd 56 jaar oud.