Top 40 Original: Red Alert

- Toen op 1

 Basement Jaxx
Top 40 Original: Red Alert

Kort voor de millenniumwisseling kwamen Felix Buxton en Simon Ratcliff met een verfrissende dancetrack op de proppen.

Kort voor de millenniumwisseling kwamen Felix Buxton en Simon Ratcliff met een verfrissende dancetrack op de proppen. Het duo bracht een mix van house en salsa die werd voorzien van een pakkende en stevige baslijn en sterke soulzang. Het was de eerste single van het album Remedy van Basement Jaxx waar ook de track Rendez-Vous op terug te vinden is.

Red Alert haalt de meest herkenbare sample uit Far Beyond dat in 1980 door de groep Locksmith werd opgenomen. De band bracht funk en fusion voort en was ook de vaste groep muzikanten bij de shows van Grover Washington Jr. Als het platenlabel Kudi/CTI omvalt dan komt er een einde aan de samenwerking. Washington voegt zich bij Motown en Locksmith komt bij Arista terecht. Daar kunnen ze alleen nog het album Unlock The Funk uitbrengen voordat ook de groep uit elkaar valt.

Basement Jaxx start in 1994 en brengt singles als Magic Samba en Fly Life uit die in het Verenigd Koninkrijk bescheiden scoren. Dat wordt anders met Red Alert. Het is de onbekende zangeres Blu James die Red Alert van vocalen voorziet. De gebruikte sample uit Far Beyond wordt versneld ingemixt en wat synths, beeps pompende bas doen de rest. Een allesbehalve typische housetrack, maar zoals de leden in die tijd al verklaarden: “In the beginning, we were just trying to be house producers, now we’re trying *not* to be house producers.”

Er wordt overigens gebruik gemaakt in Red Alert van nóg een sample. In het tussenstuk waarin de luisteraar even kan ademhappen, klinkt een stuk uit “Who’s Afraid of the Big Bad Wolf”. Dit Disney-filmpje uit 1965 is één van de re-issues van “De Grote Boze Wolf en de 3 Biggetjes”.

Het nummer blijkt meteen de doorbraak voor Basement Jaxx met een top 5-hit in de Britse hitlijst. Bij ons weet de track niet verder te komen dan nummer 31. 

Op zoek naar meer onthullingen achter Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl.