De Top 4 is bang voor monsters

- Top 4

 Michael Jackson The Cranberries Edgar Winter The Automatic
De Top 4 is bang voor monsters

Van de week gelezen/gezien? Een geleiachtig volledig transparant beestje, dat levend en wel opgevist was. Met antenne en voelsprieten. Alien zeg je? Lijkt ons duidelijk. Ook muzikaal gezien zijn er regelmatig monsters te ontdekken. Soms is de betreffende artiest er zelf al van overtuigd, zoals met R.E.M. dat hun album Monster noemde. Ook in de hitlijsten duikt regelmatig een monster op. We zetten er voorzichtig een aantal op een rij.

The Edgar Winter Group – Frankenstein

Lekker Tipparade plaatje uit 1973. Kleine 50 jaar oud monster dus. Het monster in kwestie is thuis gebleven, het is instrumentaal en op het album They Only Come Out at Night (toepasselijk) terug te vinden. Amerikaanse nummer 1 hitnotering. De demoversie was vele malen langer qua speelduur, er is wat geknutseld in de studio. Verklaard de titel.

The Automatic – Monster

Monster van meer recentere datum uit 2006. Gave video, inclusief het monster in kwestie. Staat op hun debuut , Not Accepted Anywhere (ook toepasselijk). De single bereikt in de UK de Top 5, bij ons blijft het beperkt tot de Tipparade. Volgen nog 2 albums en een handjevol singles, maar die waarderen we lang niet zo als dit … euh Monster.

The Cranberries – Zombie

Vinden we collectief leuk alhier, zombies. Hoe heet die betaaltv-serie ook alweer met inderdaad zombies. Dit is een relatief bejaarde Zombie, zo’n 30 jaar oud. Bandje kwam uit Ierland en dit is de hit. Het is een protestsong en de bijbehorende video was een stap te ver voor de BBC, in de ban dus.

Michael Jackson - Thriller

Monsterplaat bij uitstek. Niet alleen als single, met name ook het album. Hoeveel singles kun je van een album met 9 nummers trekken in het fysieke geluidsdragers tijdperk? Antwoord is zeven in dit geval. Zeven! En dan is de vraag – wat staat er dan op de flip? Lastig, een paar keer hetzelfde nummer dat niet op het originele album terecht was gekomen Can't Get Outta The Rain.